Hans Bülow: ”Trumpismen har fått fotfäste i Sverige”

Ledare Artikeln publicerades
Den amerikanske presidenten Donald Trump är en ultranationalist som också påverkar opinionen i Sverige.  Foto: AP, Manuel Balce Ceneta
Den amerikanske presidenten Donald Trump är en ultranationalist som också påverkar opinionen i Sverige. Foto: AP, Manuel Balce Ceneta

Trumpismen är på väg att få fotfäste i svensk valrörelse. Trumpism står för förakt för alla andra politiker och partier. Trumpismen går till storms mot ”etablissemanget”. Gärna mot alla ”politiskt korrekta”.

En svensk trumpist anser att Sverige kommer först. En trumpistisk politiker vill stoppa ”massinvandringen” och upphäva asylrätten. Det sker genom deportationer av flyktingar som söker asyl.

Det är ingen hejd på populismen och främlingsfientligheten inom trumpismen vars upphovsman är den amerikanske presidenten Donald Trump. På måndagen presenterade SCB (Statistiska centralbyrån) en mätning av partisympatier utifrån frågan ”Vilket parti har du störst sympati för?”.

Svaret på den frågan betyder inte automatiskt att den tillfrågade också röstar på det parti hen hade sympati för i maj. Röstningen kan slå åt två håll. Men att stödet för Socialdemokraterna bland arbetare är nere under 30 procent – och bland LO-väljare under 40 procent – är alarmerande. Stödet för Sverigedemokraterna ökar samtidigt.

Donald Trumps tankegods finns väl representerat i Sverigedemokraterna. Demagogen Trump är på väg att bli alla nationalisters stora förebild i Sverige och i världen. Det blåser en främlingsfientlig kall vind över den europeiska och amerikanska kontinenten. Socialdemokratiska partier runt om i Europa backar kraftigt i opinionen och i valen.

”Flyktingpolitiken har nästan tagit allt syre i valrörelsen. Det har gynnat SD.”

Den svenska samhällsmodellen bygger bland annat på facklig-politisk samverkan mellan fackföreningsrörelsen (LO )och Socialdemokraterna. Det är tre månader kvar till valet och tiden krymper för S att återvinna förlorade väljare. Socialdemokratins kärnväljare är arbetarna. Tage Erlander förklarade efter kriget att arbetsplatserna skulle vara ett slagfält mot kommunismen. Nu måste det bli ett slagfält mot nationalismen/trumpismen.

Men det är för enkelt att påstå att det är främst arbetarna som stöder de svenska trumpisterna i SD. Statistiken från SCB visar att ökningen för SD är bred. SD ökar också bland tjänstemännen i TCO och bland akademikerna i Saco. SD ökar också i gruppen högt utbildade (mer än tre års högskola/universitetsnivå). SD-sympatisörerna är inte bara förbittrade lågutbildade etniska svenska män.

Analyserna görs nu av vad som hittills gått snett i socialdemokraternas valstrategi. LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin säger i nättidningen Arbetet att valdebatten hittills varit för ensidig. Flyktingpolitiken har nästan tagit allt syre i valrörelsen. Det har gynnat SD. Men det var S-ledningen som själv satte den dagordningen i våras med en mer stram flyktingpolitik.

SD har svartmålat Sverige. Den svartmålningen sker samtidigt som arbetslösheten faller och den s-ledda regeringen genomför rader av reformer som gynnar vanligt folk.

När valrörelsen går in i sitt slutskede i augusti måste en annan Sverigebild få fäste.

Arbetsplatserna ska bli ett slagfält mot trumpism och nationalism.