Utflykten till Lööf är slut

Ledare Artikeln publicerades
Alliansens partiledare, Ebba Busch Thor (KD Jan Björklund (L) Annie Lööf (C) ) och Ulf Kristersson (M) vid en pressträff.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Alliansens partiledare, Ebba Busch Thor (KD Jan Björklund (L) Annie Lööf (C) ) och Ulf Kristersson (M) vid en pressträff.

På fredagens kväll (19/1) kom Sifo med sin första mätning av väljarstödet detta valår. Med den mätmetod Sifo har hade 9 876 personer tillfrågats 8 till 18 januari.

Mätresultatet är ytligt sett till glädje för de fyra borgerliga allianspartierna. De får 41,2 procent. Det är mer än de tre rödgröna partiernas 39,6 procent. Sverigedemokraterna får 16,2 procent.

Den moderatledda alliansen är därmed större än regeringens underlag: S, MP och V. Det gäller röstestöd. I mandat i riksdagen skulle de tre rödgröna partierna fortsatt vara större än allianspartierna.

De tre allianspartier som kommer in i riksdagen har bara 38,3 procent, eftersom Kristdemokraterna med 2,9 procent skulle hamna under riksdagens spärr på fyra procent. I mandat skulle de rödgröna få fler än alliansen, 146 mot 143.

De borgerliga partierna skulle bara få två mandat fler i riksdagen än de 141 de fick i valet 2014, som var det sämsta valresultatet någonsin för dem.

Sverigedemokraterna skulle med Sifos resultat få 60 mandat, 11 fler än i valet 2014. En alliansregering skulle bli beroende av aktivt stöd från SD i många omröstningar. Om en alliansregering alls kan bildas är oklart, eftersom Centerpartiet och Liberalerna sagt att de inte vill regera om alliansen blir mindre än de rödgröna i riksdagen.

Att rösta bort Löfven i den obligatoriska omröstningen om statsminister efter valet kan de göra. Det sker om de borgerliga partierna och SD röstar emot honom.

SD, likt allianspartierna, vill antagligen rösta bort S+MP-regeringen. Vad som blir resultatet av en talmansrunda är oklart. Om det ska bli en ren S-regering (utan MP) måste, utöver de tre rödgröna partierna, något parti eller några partier (rösta ja eller) lägga ned rösterna.

Borgerliga debattörer har spekulerat i en ren M-regering, med stöd från C och L utanför regeringen samt tolererad av SD med nedlagda röster i en statsministeromröstning.

Den skulle dock bli svag, med cirka 25 procent av riksdagens mandat (Sifos 24,4 procent för M skulle ge 91 mandat). Det kan jämföras med dagens S+MP-regering som kallas svag trots att dess partier fick 38 procent av rösterna i valet 2014 (138 mandat).

Glädjen i borgerliga lägret över Sifosiffrorna är främst en moderat glädje över högt stöd för Ulf Kristerssons parti. Stödet är över valresultatet 2014 på 23,3 och en stor ökning sedan i somras. I juni fick M 15,9 procent och i augusti 16,2. M har ökat drygt åtta procentenheter sedan dess.

Det har gått ut över främst C, som hade 13,4 procent i Sifo i juni. Med 8,8 procent i januari-Sifo är C-tappet 4,6 procentenheter sedan juni. KD och L har ungefär samma väljarstöd nu som i juni.

KD har samma med 2,9 procent båda månaderna och L 5,1 procent nu mot 6,2 i juni. SD hade 18,0 procent i juni, men 16,6 i maj och 16,2 i augusti. Så SDs 16,2 nu är exakt samma stöd som i augusti.

En majoritet av Moderaternas ökning sedan i somras har kommit från Centerpartiet: M-väljare som återkommit efter en sommarutflykt 2017 till Annie Lööfs parti.