Utvisade afghaner riskerar sina liv

Ledare Artikeln publicerades

På tisdagen samlades människor i Göteborgstrakten utanför Migrationsverkets förvar i Kållered. De protesterade mot att tio ensamkommande ungdomar efter avslag på sina asylansökningar ska utvisas till Kabul i Afghanistan.

Flera människorättsorganisationer har protesterat mot deportationen. Frågan alla anhängare av asylrätten ställer är hur Migrationsverket kan vara övertygad om att ungdomarna kan återvända i trygghet till Afghanistan. Landet är en av världens mest osäkra platser.

I förra veckan presenterade människorättsorganisationen Amnesty en rapport där organisationen skriver att återsändandet av människor till Afghanistan strider mot internationell rätt och måste upphöra omedelbart. De beror på det dåliga säkerhetsläget i landet.

P4 Göteborg har intervjuat Mustafa Gholami, 19, som suttit inlåst på Migrationsverkets förvar i Kållered i väntan på utvisning. Han säger: – Jag vet inte om jag lever om några veckor.

Han kom till Sverige som 15-åring 2013. I Sverige har han hunnit gå i skolan, lära sig svenska, skaffa flickvän och en familj. Nu ska han tillbaka till Afghanistan.

Migrationsverket säger i ett mejlsvar till P4 Göteborg: "Migrationsverket bedömer att säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig men att den varierar inom och mellan olika provinser. Konflikten har dock inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land ska få stanna".

Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för migrationsfrågor i Amnesty säger att det finns inget säkert område i Afghanistan. Hon säger också: – Kabul är inte säkert för någon i dag. Definitivt inte för personer som återsänds och inte har något nätverk.

Migrationsverkets handläggare tar på sig ett stort ansvar för att de unga afghanerna ska överleva efter återvändandet. Ska någon behöva dö innan verket ändrar sig?