Vad föräldrar inte vill veta om sina barn

Ledare Artikeln publicerades

Föräldramötet på skolan var det sista den här terminen. Barnen går i nian och har blivit femton. Mamman jag känner berättar att stämningen var allmänt trevlig, föräldrar som drack vin och åt chips.

Först i programmet presenterade sig några nattvandrare, en grupp frivilliga föräldrar som vandrar runt i stan sena helgkvällar. De berättar om vad de ser och vad som möter våra ungdomar där ute i natten.

Barn har i alla tider velat testa och prova på allt som vuxna gör. Nu är det populärt att röka e-cigaretter som de kan köpa i tobaksaffären. Och det smarta är att barnen kan röka utan att föräldrarna känner någon lukt. För att få full effekt tränger de in sig i en mopedbil när de röker. Med stängda dörrar och fönster får alla del av ruset.

Mamman fick höra mer på kvällens möte. Om hur enkelt barn med hjälp av sina telefoner kan köpa piller med syntetiska substanser. Och det gör de. Pillren kommer med posten på ett par dagar. Föräldrarna får tipset att ha en brevlåda som man kan låsa och gömma nyckeln. Det kan hindra handeln.

”Det är bara att ringa en langare så levereras det och det är alltid någon som kan köpa ut åt dem.”

En annan tablett som blivit populär och som spreds bland skolans tjejer köps också från nätet. Reklamen lovar att de skulle bli smala och högpresterande. Men tabletterna hade oväntade biverkningar. Flickorna fick svårt att sova och fick diarréer. Det blev pinsamt när de inte hann till toaletten i skolan.

Och barnen vet hur de får tag på alkohol. Om de vill är det inga problem att fixa smuggelsprit trots att de inte har åldern inne. Det är bara att ringa en langare så levereras det och det är alltid någon som kan köpa ut åt dem. Lika lätt, får föräldrarna veta, kan barnen köpa hasch berättar nattvandrarna. De har sett tolvåringar röka. Det var med tunga steg mamman gick hem den kvällen. Detta visste hon inte fanns i hennes sons värld.

Till sist… köper föräldrar vin till sina barn i tron att de då vet hur mycket de kommer att dricka. Langning av alkohol är en brottslig handling. Tänk efter före.