Vad händer med Alliansen?

Ledare Artikeln publicerades

Många är vi som just nu gärna skulle vilja vara en fluga på väggen i mötesrummet där Alliansen samtalar om framtida regering. Tillsammans med SD röstade dem bort Stefan Löfven som statsminister och fram sin talmanskandidat Anders Norlén.

Alliansen var fast beslutna om vad de ville ha bort. Det som dock lyser med sin frånvaro är vad de önskar ha istället. Önska går ju, men politik är verklighet. Alliansen har inte tillräckligt stöd för att lyckas bilda en regering. Så enkelt är det.

Inte utan inflytande från Sverigedemokraterna i alla fall. Och det är väl precis där skon, inte bara klämmer, utan har fått rejäla skavsår. Vad är det egentligen som händer? Det har nu gått mer än en vecka sedan Ulf Kristersson fick uppdraget att försöka bilda en regering.

Men hittills verkar de inte ha gått framåt. Var Ulfs plan på riktigt att bilda en alliansregering med stöd av Socialdemokraterna? Av vilken anledning skulle Socialdemokraterna godta det? Varför skulle Socialdemokraterna frivilligt släppa fram en Alliansregering när 1. Socialdemokraterna blev största parti och 2. Det rödgröna regeringsunderlaget blev större än Alliansen?

Frågorna är många men svaren är få. Annie Lööf har under hela valrörelsen lovat sina väljare att inte aktivt samarbeta eller söka stöd från Sverigedemokraterna. Hon har också varit tydlig med att en röst på henne är en röst på en Alliansregering. Vilket av dessa löften ska hon tvingas att svika?

Centerpartiets och Liberalernas ställningstagande kommer att bli avgörande för framtida regeringsbildning. Jag hoppas att både Jan Björklund och Annie Lööf lyfter blicken från Stockholm och tittar ut i landet. Jag hoppas att de inser vad det är som händer runt om i landet.

Än är inte alla styrande konstellationer i kommunerna klara men det vi ser är att allt fler kommuner nu styr i blocköverskridande samarbeten. Mitt tips till Annie och Jan är: prata med era kollegor runt om i landet. I kommunerna finns det inte tid för att sitta i sandlådan och leka.

Här måste vardagen rulla på. Barnen måste ha en skola att gå till imorgon och de äldre behöver ha en hjälpande hand i omsorgen även dagen efter valresultatet. Att trolla med siffror och ha lekstuga uppe i riksdagen bidrar knappast till att öka förtroendet för politiken som helhet.

Flera väljare undrar vad fasiken det är som händer? Med all rätt, om du frågar mig.