Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Valanalys en hyllvärmare?

Socialdemokraterna noterade ett historiskt uselt valresultat 2018. Det blev det sämsta sedan demokratins genombrott. På tisdagen presenterades partiet sin valanalys om hur det kunde gå så illa.
Publicerad 19 mars 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Tidigare sjukvårds- och folkhälsominister Gabriel Wikström har lett arbetet med Socialdemokraternas valanalys som presenterade de viktigaste slutsatserna tillsammans med Marika Lindgren Åsbrink, utredningsstrateg på LO, och Luciano Astudillo, stabschef för Socialdemokraterna, i Malmö stadshus. Foto Anders Wiklund/TT
Tidigare sjukvårds- och folkhälsominister Gabriel Wikström har lett arbetet med Socialdemokraternas valanalys som presenterade de viktigaste slutsatserna tillsammans med Marika Lindgren Åsbrink, utredningsstrateg på LO, och Luciano Astudillo, stabschef för Socialdemokraterna, i Malmö stadshus. Foto Anders Wiklund/TT

Det märkliga är att trots partiets dåliga val (28,3 procent) fortsätter Stefan Löfven att vara statsminister. Han får stryk av väljarna, han röstas bort av riksdagen, han röstas ned av samma riksdag och återkommer som statsminister.

Vi lever i sanning i nya tider för svensk politik. Valanalysgruppen som är ledd av tidigare ministern Gabriel Wikström pekar ut vilka områden partiet misslyckades; migrationspolitiken, för dåliga pensioner och oro över brottsutvecklingen. På dessa områden tappade S väljare.

Annons

Wikströms grupp har gjort en ordentlig genomlysning av förra mandatperiodens problem och tillkortakommanden. Att Sverige sedan flera år har urstark ekonomi, budgetöverskott, rekordhög sysselsättningsgrad och fallande arbetslöshet hjälper inte.

Väljarna är oroade över flyktingströmmen och segregationen, över vårdköer, över låga pensioner, över dödsskjutningar mellan kriminella gäng, över utarmning av glesbygden, ökade klyftor mellan människor och klyftor mellan stad och land. Därtill har Sverige fått fler riksdagspartier och blivit allt svårare att regera.

”Det fanns inga vinnare på valnatten 2018. Alla var i varierande grad missnöjda med valresultatet.”

Sverigedemokraternas valframgångar sprängde till slut Alliansen. Ett nytt konservativt högerblock växer fram. Men arbetarrörelsen håller ihop även om det är ansträngt mellan LO och S efter Januariavtalet. Ingenting tyder i dag på ett nytt rosornas krig. I stället gräver de borgerliga partiledarna ned sig allt djupare i skyttegravarna.

Valanalysgruppen borde ägnat mer tid och utrymme åt det nya partipolitiska landskapet och dess konsekvenser. S är inte längre ett stabilt 40-procentsparti. Men det är fortfarande Sveriges största regeringsbärande parti.

Det fanns inga vinnare på valnatten 2018. Alla var i varierande grad missnöjda med valresultatet. De högernationalistiska vindarna har blåst över Europa och påverkar också Sverige.

Det är Sverigedemokraterna som vinner val efter val medan de flesta andra partier tappar väljare val efter val eller står stilla. De stora regeringsbärande partierna S och M backar stort.

LO och dess förbund har en viktig uppgift framför sig att återvinna arbetarväljarnas förtroende för Socialdemokraterna. Men det har man vetat sedan länge.

Det finns en hel del att lära av misstagen inom arbetarrörelsen som valanalysgruppen pekar ut. Men under denna mandatperiod är det en ny fråga som dominerar – klimatet. Den frågan finns inte med i valanalysen. Det borde den varit. Kanske blir valanalysen därför en ny hyllvärmare till slut. Valanalyser har ofta ett kort bäst före-datum.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons