Hans Bülow: ”Valsöndagen är en högtidsdag för svenskarna”

Ledare Artikeln publicerades
Val i en villaförort i Stockholm under söndagen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Val i en villaförort i Stockholm under söndagen.

Valsöndagen är en högtidsdag för svenskarna

När detta skrivs finns ännu inget valresultat. Våra två stora tv-bolag (SVT och TV 4) har sänt direkt timme ut och timme in under valsöndagen. Aldrig tidigare har valrörelsen varit så intensivt bevakat som i år.

Aldrig tidigare har så många fått chans att komma till tals. Det beror på fler tv-kanaler och nya sociala medier. Och visst har jag hört att ”politiker bara käbblar”. Ett fåtal är stolta över att välja soffan. Helt obegripligt i den värld vi lever i,

När väl valsöndagen infinner sig går tempot ned till nästan noll. Ingen vill debattera mera. Det känns helt fel att ”käbbla” på valsöndagen. Alla blir både snällare och många blir högtidligare. En del till och med klär upp sig innan de går till vallokalen.

Alla som intervjuas utanför vallokalerna tar ytterst seriöst på själva valhandlingen. Det är nästan rörande att se och höra hur väljarna tycker om att rösta. Det är att göra sin plikt och använda sina rättigheter.

Samtidigt är mina förväntningar på valresultatet på söndagskvällen inte alltför högt ställda. Det som hotar är politisk cirkus. Något tydligt valresultat blir det inte.

Jag är ändå glad över att inga extremister lyckats sabotera valrörelsen så här långt. Förtidsröstandet har i vart fall slagit rekord. Det lovar gott för att valdeltagandet ska bli rekordhögt. Det ska vi alla demokratiskt sinnade svenskar vara stolta över.

Vi kan förakta våra politiker men vi kan också byta ut våra politiker. Det är demokratins styrka.

När jag följer SVT:s valsändning på söndagen meddelar programledarna att SD-ledaren Jimmie Åkesson inte kommer till studion. SVT markerade efter partiledardebatten i fredags att bolaget inte står bakom ett inlägg av Åkesson. Det gjorde Åkesson arg. Vad har han för medierådgivare omkring sig? Att bojkotta en direktsändning är hjärnsläpp.