Vänsteralternativ måste bli tydligt

Ledare Artikeln publicerades

I Norge får högerkoalitionen mellan Höyre och Fremskrittspartiet förmodligen fortsätta att regera efter valet. Arbeiderpartiet tappade sitt försprång efter att varit starka i opinionen fram till slutspurten.

Erna Solberg får fortsätta som statsminister och hennes parti vinner för första gången två val i rad.

Norska högerns budskap har varit enkel och tydlig. Sänkta skatter, samtidigt som man ska satsa på infrastruktur och tillgänglighet i vården. Allt kryddat med en väldigt restriktiv flyktingpolitik. Ingen behöver tveka över vad partierna kommer driva för politik i regeringsställning. Sedan kanske man inte förstår vilken destruktiv politik det är, men det brukar klarna till slut.

Norska socialdemokraterna, Arbeiderpartiet, återanvände den gamla parollen ”alla ska med”. Ett budskap som engagerade socialdemokrater sympatiserar med och förstår innebörden av, men som väljare tycker är flummigt och inte kan associera till. Vänsterbudskapet måste bli tydligare och det görs genom att sätta konkreta sakfrågor framför ideologin.

Bra exempel på när socialdemokratin har varit väldigt tydliga med sin politik är under Tony Blair och Göran Perssons tid. Göran Persson stack ut hakan i regeringsförklaringen och lovade att arbetslösheten skulle vara under fyra procent till år 2000.

Ett djärvt mål som visade tydligt vilken prioritering och ideologi som vägledde den socialdemokratiska regeringen. När Tony Blair firade triumfer i Storbritannien var han också väldigt tydlig och konkret med sina mål för landets utbildning och vårdsektor.

Faran med att vara för tydlig är att du kommer ställas till svars för dina löften. Men samtidigt blir det lätt för väljarna att förstå vilken riktning ett parti är på väg emot när man klär sin ideologi i konkret politik. Det är en svår balansgång, men nödvändigt för att göra socialdemokratin attraktiv.