Vänsterpartiet med spenderbyxorna på

Ledare Artikeln publicerades
Ombud på Vänsterpartiets kongress vill sätta på spenderbyxpona. Partiledaren Jonas Sjöstedt tvekar. Foto: Henrik Montgomery / TT
Ombud på Vänsterpartiets kongress vill sätta på spenderbyxpona. Partiledaren Jonas Sjöstedt tvekar. Foto: Henrik Montgomery / TT

En gång i tiden ville Vänsterpartiet (Vänsterpartiet kommunisterna, Vpk) vara en vänligt pådrivande kraft på socialdemokratin. Samtidigt stämplades socialdemokratiska partiet som klassförrädiskt.

Så hård och orättfärdig är inte vänsterledaren Jonas Sjöstedt i sin retorik idag. Vänsterpartiet som ifjol fyllde 100 år var en utbrytning ur Socialdemokraterna våren 1917. Idag tycker partiledaren att partiet har monopol på vänsterpolitik. Det är naturligtvis inte sant.

I partiledaren Jonas Sjöstedts inledningstal på partiets pågående kongress i Karlstad ägnade han mycket tid åt att beskriva Socialdemokraterna som ett parti utan ”gnista” och ett parti på väg att ”glida åt höger”.

Sjöstedt är irriterad på att statsminister Stefan Löfven, S, betecknat Socialdemokraterna som ett mittenparti. Självklart står Socialdemokraterna till vänster men söker samtidigt uppgörelser både till vänster och höger. Så ser den parlamentariska situationen ut. Annars hade inte den rödgröna regeringen överlevt.

Löfven leder en rödgrön minoritetsregering som har ett årligt återkommande budgetsamarbete med Vänsterpartiet. Det har fungerat bra. Det tycker också Jonas Sjöstedt.

Han ska med facit i hand vara glad över att han inte släpptes in i regeringen hösten 2014. Det hade med all sannolikhet inte Vänsterpartiet klarat av.

Sjöstedt är stolt och glad över alla reformer (enligt Sjöstedt 80 stycken) som kommit till under denna mandatperiod tack vare V. Det är reformer som aldrig kommit till utan förhandlingar med regeringen.

Dessa reformer hade väl inte kommit till utan Socialdemokraterna och Miljöpartiet heller, Jonas Sjöstedt?

Vänsterpartiet har under sina 100 år haft en konfliktfylld historia. Det har alltid varit gnissel mellan S och V. Men det finns en värdegemenskap när det gäller att bekämpa ökade klassklyftor och strävan efter ökad jämlikhet. Det senare politiska projektet är ett misslyckande under senare år.

Jämlikhet är Jonas Sjöstedts stora politiska projekt. Han nämner aldrig socialism någon gång under sitt kongresstal på fredagen. De medelålders ombuden som applåderar åt Sjöstedts tal ville i yngre dar bryta storfinansens makt och bygga socialism. Den retoriken har Vänsterpartiet helt övergett i dag.

Det finns istället en opinion i partiet som vill att regeringen ska släppa på de finanspolitiska ramverken. Det betyder att låna mera för att kunna investera mera. Med andra ord ska Vänsterpartiet sätta på spenderbyxorna.

Det är nog bäst för Vänsterpartiets trovärdighet att vara mer gråsossigt och spara i ladorna i goda tider för att använda i sämre tider. Lär av eländet under 90-talskrisen, alla kamrater vänsterpartister.