Vårbudget fylld av framtidstro

Ledare Artikeln publicerades
Heléne Fritzon, migrationsminister och biträdande justitieminister presenterade vårbudgeten i Karlskrona på måndagen. Hon väntar på besked från Centerpartiet och Annie Lööf, (C)
Foto: Mattias Mattisson
Heléne Fritzon, migrationsminister och biträdande justitieminister presenterade vårbudgeten i Karlskrona på måndagen. Hon väntar på besked från Centerpartiet och Annie Lööf, (C)

På måndagen fick riksdagen finansminister Magdalena Anderssons, S, sista budget för den här mandatperioden. Förhoppningsvis lägger hon även regeringsbudgetar nästa mandatperiod.

I september är det val. Det går bra för Sverige och även om det finns problem i svenska samhället (som inte heller regeringen förnekar) går de problemen att lösa. Socialdemokratin är landets mest regeringserfarna parti och med tanke på det röriga parlamentariska läget är det en prestation att regeringen lyckats lotsa igenom sina budgetar i riksdagen. Undantaget är höstbudgeten 2014 som var borgerlig.

Det utlöste hot om nyval som snabbt kunde stoppas efter Decemberöverenskommelsen, DÖ, som innebar att Sverigedemokraterna skulle hållas borta från politiskt inflytande. Sommaren 2017 var det nära igen att bli ett nyval efter skandalen i Transportstyrelsen. Men borgarna var splittrade. Den rödgröna regeringen har visat sig duglig att styra Sverige. Regeringsdugligheten lyser med sin frånvaro hos de borgerliga.

Måndagens vårbudget innehåller nya miljardsatsningar ovanpå tidigare satsningar i höstbudgeten. Det är högkonjunktur i Europa och det är ordning i statsfinanserna. Det finns pengar till reformer och investeringar i välfärden - fler händer och vuxna i skola, vård och omsorg. Alla partier laddar nu inför valrörelsen i vår och över Almedalsveckan. Slutspurten blir i mitten av augusti till valdagen 9 september.

Trygghet är ett av socialdemokratins honnörsord och gäller både på den hårda sidan (fler poliser och brottsbekämpning) och mjuka sidan (bättre välfärd och fler jobb) för unga och nyanlända flyktingar. Mer detaljer om vårbudgeten på nyhetssidorna i Sydöstran.

Alla vet att inget parti eller partikonstellation vinner val på uppnådda framgångar. Det som avgör är vad partier driver för framtidsfrågor. Det kräver mer löften/ konkreta besked i kommande valmanifest hos partierna (blocken).

Ligger då den rödgröna politiken i takt med tiden? Svenska folket tog emot flyktingar med stor solidaritet hösten 2015. Idag är stämningarna annorlunda.

Opinionsmätningarna gör ingen särskilt lycklig hos varken de rödgröna partierna eller blockpartierna i Alliansen. Allt avgörs om de borgerliga blockpartisterna är beredd att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna efter valet.

Sydöstran utgår från att valresultatet blir oklart och att det finns risk för en fortsatt högermajoritet i riksdagen efter 9 september. Att det ska kunna bli en stabil majoritetsregering efter valet är det få, om ens någon, som tror. Det finns två statsministerkandidater, Stefan Löfven, S och Ulf Kristersson, M. Det finns två finansministerkandidater, Magdalena Anderson, S och Elisabeth Svantesson, M.

Borgerligheten var mån om att hålla ihop under budgetdebatten på måndagen. Men det är en bedräglig borgerlig enighet. Det finns en fråga som skaver inom borgerligheten denna vår. Det är att regeringspartierna lägger förslag om att ensamkommande barn som kom före 24 november 2015 - och väntat länge på asylbesked - får ny chans till uppehållstillstånd om de studerar på gymnasiet. Vad tycker Centern? Helene Fritzon väntar på svar. Riksdagen väntar på svar.

Vad kommer Annie Lööf ge för svar...