Varför denna hysteri i renoveringar?

Ledare Artikeln publicerades

Den tidigare ägaren till lägenheten hann knappt flytta ut förrän hantverkare är där och jobbar med att riva ut hela köket. Nu ska det ersättas med nytt.

Och parkettgolvet råkar ha fel färg och måste bytas fast det som ligger där inte är särskilt slitet. Även badrummet ska få ny inredning och nytt kakel. Så är det varje gång en lägenhet i huset byter ägare.

Det hjälper inte att kök och badrum nästan är nya. Och värst av allt, det som rivs ut hamnar på soptippen. Det gör varje människa bedrövad att behöva se allt som skulle kunna återanvändas, men som bara kasseras i de stora byggkassarna på gatan utanför husen.

Att betala en halv miljon kronor för att installera ett nytt kök, eller till och med en miljon är inte ovanligt. En stor del av pengarna går till den påkostade köksutrustningen. Ugnar som ångar maten och har en keramikbotten som bakar perfekta pizzor. Grillar med flammande gaslågor och spis med induktionshällar som värmer upp stekpannan snabbare än en gasspis.

Det ska vara kylskåp som har front i ädelstål med infogad ismaskin och ur kranarna kan man tappa kokande eller kolsyrat vatten. Och det får inte saknas en inbyggd kaffemaskin och en kyl med glasdörr som är avsedd för lagring av fina viner. Denna överdrivna konsumtion gör människor sönderstressade i jakten på status. Allt nytt som vi köper blir snabbt gammalt och förlegat.

Varför denna renoveringshysteri? Idag byter vi ut köket lika lätt som vi köper nya möbler. Kan vi inte bara spara och bevara. Villaägare och ägare till bostadsrätter får göra ROT-avdrag för arbetskostnader när de renoverar, en skattesubvention för att anlita hantverkare.

Avdragen borde behovsprövas. Är verkligen köket i behov av renovering? Hantverkare och byggjobbare har viktigare jobb att utföra. Bygga nya bostäder.

Till sist… betalades det ut 20 miljarder kronor i ROT-avdrag år 2015.