Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nej till ansvarsfrihet

Varför skenade socialnämndens kostnader utan att någon grep in i tid för att hejda underskotten? Frågan hänger i luften efter onsdagens presskonferens med Karlskrona kommuns revisorer; Birgitta Ståhl, M, och Mats Nilsson, S.
Publicerad 24 april 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Kommunfullmäktige i Karlskrona ska ta ställning till ansvarsfrihet för hela socialnämnden i Karlskrona i maj. Bilden är tagen under budgetfullmäktige 2016. Foto: Maths Olsson
Kommunfullmäktige i Karlskrona ska ta ställning till ansvarsfrihet för hela socialnämnden i Karlskrona i maj. Bilden är tagen under budgetfullmäktige 2016. Foto: Maths Olsson

De föreslår kommunfullmäktige i Karlskrona att avstyrka ansvarsfrihet för hela socialnämnden. 2018 gjorde nämnden ett underskott på 77,7 miljoner, det är en avvikelse på 38 procent mot budget.

Det är troligen kommunens största underskott i en enskild nämnd. På nyhetsplats berättar Sydöstran om revisorernas analyser och slutsatser. Det de säger är självklarheter för alla ansvarskännande kommunpolitiker. De som satt i socialnämnden i Karlskrona under förra mandatperioden hade en stor samlad erfarenhet och kompetens som beslutsfattare.

Annons

Det förvånar också revisorerna att de inte fått klara besked hur det kunde gå så snett. Intrycket är att ledamöterna styrts mer av hjärtat än av hjärnan. Men naturligtvis måste ledamöterna själva förklara varför det slutade så illa med ett jätteunderskott. Sydöstran sökte på onsdagen utan att lyckas socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson, C, och vice ordförande Eva Strömqvist, S, för att kommentera revisorernas kritik.

Ingrid Hermansson, C, borde i juli förra året kallat in förvaltningsledningen till krismöte, anser Birgitta Ståhl, M, och Mats Nilsson, S. Enligt protokollen har ingen ledamot i nämnden agerat för att få stopp på de skenande underskotten. Kommunstyrelsen beställde en granskning och trodde på beskedet i april i fjol att nämnden skulle göra ett nollresultat för 2018.

”Intrycket är att ledamöterna styrts mer av hjärtat än av hjärnan.”

Det var en villfarelse. Underskottet bara växte istället för att krympa under fjolåret. Det är viktigt att notera att socialnämnden och förvaltningen har levt upp till sina förpliktelser. Men faktum är att socialnämnden levt över sina tillgångar och därmed tagit pengar från andra kommunala verksamheter.

Det är så här långt ingen som påstår att socialnämnden jobbat med en glädjebudget. Karlskronas skattebetalare har rätt att kräva att en nämnd/förvaltning vidtar åtgärder i tid för att få kontroll på en skenande kostnadsutveckling.

Tio av 13 ledamöter i socialnämnden lämnade sina uppdrag efter valet i september i fjol. I maj ska kommunfullmäktige fatta beslut om socialnämnden ska få ansvarsfrihet. Det är svårt att tro att det kommer att ske. 38 procents budgetavvikelse är alldeles för stort för att bara viftas undan. Vilka konsekvenserna blir för varje ledamot är det ingen som vet i dag.

Det är partierna själva som får diskutera och besluta om deras partivänner ska få några konsekvenser. Väljarna i Karlskrona har också rätt att veta hur diskussionerna gick i nämnden förra mandatperioden. Väljarna har rätt att kräva att kommunpolitikerna förvaltar skattepengarna på bästa sätt.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons