Vem tar på sig ansvaret för giftskandalen?

Ledare Artikeln publicerades

Det kommunala dricksvattnet i Kallinge och i närliggande orter innehöll extremt höga halter av giftiga kemikalier. Kemikalierna hamnade i vattnet redan i mitten av 1980-talet och läckaget fortsatte i många år innan man upptäckte att det inte var drickbart.

Orsaken var de värnpliktiga vid flygflottiljen F17. När de hade brandövningar släcktes det brinnande planet med brandsläckarskum. Ingen tänkte på att det vita skummet innehöll giftiga kemikalier och att det kunde förgifta grundvattnet i Kallinges vattentäkt.

Men det gjorde det. Vattenkranarna borde varit dödskallemärkta. Och det lömska är att de som druckit vattnet inte blir sjuka direkt. Det handlar om gifter som är svåra att bryta ner och som i värsta fall ligger kvar i kroppen för alltid. Likt en tickande bomb.

Människor kan dagligen ha druckit vatten som innehållit gifter som är tre gånger över gränsvärdet för vad en vuxen tål. Höga halter av kemikalier har uppmätts i Kallingebors blod, gifter som kan skada lever, sköldkörtel och immunförsvar.

Och många barn har de här gifterna i sin kropp. När de växer upp, hur påverkar det deras utveckling och vem tar det långsiktiga ansvaret om de blir sjuka? Ronneby kommuns vattenverk och Försvarsmakten gör det inte. Ingen tar på sig skulden, säger att de inget visste. Tror det räcker att bara beklaga att vattnet inte varit fullgott. Därför måste det bli en rättslig prövning.

Sedan några år har det giftiga vattnet stängts av och i Kallinge får man nu friskt vatten från annat håll. Men vet vi egentligen vad vi kan dricka eller äta för att inte behöva vara oroliga? Många varor innehåller gömda kemikalier som är farliga.

Till sist… måste vi ifrågasätta mer. Butikskedjor kan bli bättre och vi konsumenter måste bry oss. Enligt en ny Sifo-undersökning är det bara en av tio som frågar om en vara innehåller farliga ämnen när de handlar.