Vi har förbrukat jordens resurser i år

Ledare Artikeln publicerades

Den åttonde augusti hade vi förbrukat vår planets resurser för detta året. Det kallas för Overshoot Day och inträffar tidigare och tidigare för varje år.

När detta inträffar har vi förbrukat de årsresurser som är ekologiskt hållbara ur ett längre perspektiv. Vi använder alltså så mycket av de här resurserna att vi använt upp ett års förbrukning på cirka sju månader.

Hur mycket varningsklockor som än ringer så verkar vi inte lära oss då det inträffar tidigare och tidigare för varje år.

De främsta orsakerna till att resurserna går åt så snabbt är avskogning, vattenbrist, ökad mängd koldioxid i atmosfärgen, erosion och minskad ekologisk mångfald enligt Världsnaturfondens expert på ekologiska fotavtryck. Koldioxidutsläppen står för över hälften av det ekologiska fotavtrycket.

Vi kan vända på det här. Trots att det är allvarligt så är det så många som faktiskt inte tar miljön på allvar. Tror ni på riktigt att miljöpolitik finns till för att jävlas? Sanningen är ju faktiskt att fortsätter vi så här har vi snart ingen planet kvar att leva på.

Det finns mycket som kan göras på allt från individnivå till global nivå. Som individ kan man skippa köttet, och vill man inte skippa det helt kan man dra ner på det. Börja med en vegetarisk dag i veckan och trappa upp. Våra barn får exempelvis nästan alltid vegetariskt till lunch när vi lagar hemma, det är inget de märker. Vi behöver jobba bort köttet som norm.

Skippa bilen när du kan eller samåk med någon om det är möjligt. Cykla eller gå och åk kollektivt oftare. Köp en miljövänlig bil om du har råd. Det här är ett av mina bästa tips som många har möjlighet till - köp ekologiskt. Både för miljön och för hälsan.

Idag finns precis allt ekologiskt! Inte bara matvaror utan hygienartiklar och städprodukter. Så mycket gifter som spolas ut i vårt vatten av tvättmedel, rengöringssprayer, diskmedel osv. Det finns så mycket bättre alternativ, så var en del av förändringen!