Vi har världens bästa vatten i kranarna

Ledare Artikeln publicerades

I vår kan Kapstaden i Sydafrika bli den första storstan i världen som får helt slut på vattnet i kranarna. Den långa torkan har gjort att vatten har blivit en stor bristvara för invånare och turister som får köa för sitt vatten.

Myndigheterna har ransonerat och stänger tidvis av flödet, högst femtio liter per person om dagen. Och det ska räcka till dricka, diska, duscha och tvätta. Vatten säljs på den svarta marknaden och folk är oroliga och hamstrar.

Här är vi ännu lyckligt lottade och kan för en billig penning tappa upp hur mycket kristallklart vatten vi vill när vi vrider på kranen. Sverige har ett av världens bästa vatten, något som många länder saknar. Därför är det ofattbart att vi köper och bär hem en massa tunga glas- eller plastflaskor och burkar med vatten från affären.

De senaste tio åren har försäljningen fördubblats. Vi köpte och drack 250 miljoner liter förra året, tjugofem liter per person. När man ser allt flaskvatten i butikerna kan man tro att vi inte kan dricka vattnet i kranarna. Lönsamheten är stor, marknaden omsätter varje år mer än en miljard kronor och det som ökar mest är inte vatten med kolsyra utan det utan bubbel, stilla vatten.

Hur kan man köpa och dricka detta även om man är hemma och har kranen inom räckhåll? Dessutom är flaskvatten en styggelse för miljön. Vattnet ska hämtas från källan, transporteras till fabriken där det ska tappas och sedan vidare till butik och hem. Och källan från en hälsobrunn, om den nu finns, ofta är det bara från en helt vanlig kommunal vattenkran.

Flaskvattnets väg till oss kan vara lång, vatten som fyller lasten i någon av de många och tunga långtradare som kör på våra vägar. Som längst kan frakten gå ända från Italien. Det är lastbilar som spyr ut mängder av koldioxid som förorenar luften. Och förpackningen, plastflaskan, den är inte heller bra för miljön.

Till sist… kan man njuta av 475 liter kranvatten för samma pris som man köper en liter flaskvatten.