Lördagslätt

En hockeytokig professor med KHK-visioner

Karlskrona Artikeln publicerades
En titt över den tillbyggda arenan som i somras fick en högre publikkapacitet, 5 050 personer när det är lapp på luckan under KHK:s matcher i SHL.
Foto:Mattias Mattisson
En titt över den tillbyggda arenan som i somras fick en högre publikkapacitet, 5 050 personer när det är lapp på luckan under KHK:s matcher i SHL.

En galen hockeyprofessor?

Nej, men en hockeytokig farsa och teknikprofessor – som är oavlönad ordförande i en klubb med en omsättning uppemot 90 miljoner kronor.

Sydöstran träffade KHK:s ordförande Tobias Larsson för att snacka SHL-succé, föreningsvisioner och en alltför snabb framgång som skapade huvudbry.

När Tobias Larsson var dryga trettio började han att fasa ut sig själv från hockeyn där karriärhöjdpunkten nådde en högst respektabel division 1-nivå, som motsvarar allsvenskan i dag.

Knappt 15 år senare gjorde så den före detta backen med den vassa skridskoåkningen, enligt honom själv, sensationell SHL-debut förra säsongen. Låt vara som ordförande i Karlskrona HK – men ändå.

KHK. Ni vet den där fula ankungen, eller snarare skalbaggen, från Blekinge som etablissemanget inte vill se i de finaste av is-salonger.

Och Tobias, till vardags professor på Blekinge tekniska högskola, erkänner att det har gått lite väl fort för klubben som bildades 2001 då man startade om i division 3 efter Karlskrona IK:s konkurs.

– Vi var inte redo. Vi hade en vision att vara i SHL 2020, men kommer någon och säger ”Välkommen till SHL 2015” så kan man inte tacka nej. Första året var det bara frågan om hur vi skulle hålla näsan över vattenytan. Vi var något som katten släpat in och sportsligt var det nätt och jämt att det gick, minns Tobias Larsson fjolårssäsongen där han sitter i den nybyggda restaurangdelen i hemmaborgen ABB Arena.

Bredvid honom under intervjun sitter åttaårige sonen William, hockeylirare i KHK såklart, och agerar ofrivillig bortklickare av samtal medan han spelar mobilspel på pappas telefon.

– Alla tre barnen spelar hockey, men jag försöker att inte lägga mig i för mycket. Det handlar bara om att ha roligt. Jag skjutsar och säljer korv på matcherna. Jag reser mycket i jobbet och har jag svårt att engagera mig som tränare. Mitt sätt att bidra är att sitta i styrelsen.

Hockeyintresset kom tidigt. Både han och bröderna Andreas och Patric var tidigt nere i grillorna som barn. Det faktum att storebror Patric tills i fjol var sportchef i allsvenska kometen Tingsryd kryddade släktmiddagarna en aning.

– Det blir lätt hockeysnack då, det var alltid ett jäkla liv där, skrattar Tobias som får svårt att värja sig om man vill stämpla in ordet ”hockeynörd” i pannan på honom.

Vad annars ska man säga när en trebarnsfar med ett krävande jobb stiger upp mitt i natten två-tre dagar i veckan för att knäppa på tv:n och kika på brorsonen, NHL-stjärna Oliver Ekman Larsson. För att inte nämna sena, eller rekordtidiga, pass med veteranhockey, både hos KHK och i Kallinge.

– På lördagsmorgnarna brukar jag åka och köra med Krif-veteranerna, jag brukar vara tillbaka tills familjen vaknar...

Att sitta som oavlönad ordförande hinner han också med – för en hockeyförening som omsätter nästan 90 miljoner kronor.

– Det passar mig, jag är utvecklingsorienterad i mitt jobb. Jag ser KHK som en betaversion av vad det kan bli, men jag är volontär och har ingen styrelseersättning. Med den dåliga ekonomiska historia som vi har är det inte rätt att plocka ut pengar.

Hur ser ekonomin ut i dagsläget?

– Det är inte bra, men vi har mer kontroll nu än innan. Vi börjar bli i fas med budget, målet i år är att få ett försiktigt överskott. Men det är otroligt pressat. Det är lätt att dra på sig kostnader och då är det bra att ha något sådant här, säger han och blickar ut över restaurangen.

– Det här är vår chans att tjäna pengar, vi får sakta börja bygga ett kapital.

Och ska kassakistan fyllas på måste man locka ännu fler till matcherna, speciellt med tanke på att man sedan i somras utökat publikkapaciteten från tidigare 3 450 till dagens 5 050. Där pekar det uppåt då snittet den här säsongen har ökat med 1 000 personer.

– Vi vänder och vrider hela tiden på hur vi ska nå ut med varje match. I år har vi ett snitt på 4 200, men det handlar om att nå dem som inte redan är frälsta. Vi måste ut och synas, skapa en nyfikenhet och en hype. Alla kanske inte bara kommer för att se topphockey, de måste också få en bra upplevelse, kunna äta mat och slippa köer så att de kommer tillbaka.

Ambitionen är att bli hela Blekinges hockeylag – ett löjligt svårt uppdrag då man i ryggsäcken släpar på gamla gränsdragningar och arg rivalitet mot de lokala klubbarna ute i länet.

– Det har aldrig varit så häftigt som när vi alla låg i samma serie och fajtades, så är det ju. Men se en sådan kille som Marcus Paulsson, gammal Mörrumshjälte som nu spelar med oss. Det behövs flera sådana, spelare som har anknytning till länet. För vi ser Blekinge som vårt upptagningsområde, säger Tobias Larsson och nämner hockeybussar som en idé.

En del tycker att biljetterna är för dyra...

– Visst kostar det pengar, men det finns billiga biljetter på ståplats och då borde de vara slut först...men det är de inte.

I somras kunde klubben inte betala ut spelarlönerna i tid – det var tomt i kassaflödet vilket gjort att man tvingades att ta banklån för att klara utbetalningarna. Samtidigt kom man från en tuff säsong, både ekonomiskt och sportsligt, där man var nära att få lämna SHL.

Hade KHK gått i konkurs om ni ramlat ur?

– Det hade inte blivit konkurs, men det hade blivit tufft med massa neddragningar. Vi hade en alternativ budget.

Spelar- och ledarlönerna i årets upplaga ligger på 32 miljoner kronor.

– För oss är det otroligt mycket pengar men Sundlöv (Mikael, sportchefen reds anm) har bra koll på de kontrakt han skriver. Lönerna har trissats upp, jag är mer för att hitta en modell där SHL-klubbarna kan ha kontroll över sina spelarlöner. Vi borde ha öppna löner där man pratar om en totalvolym.

Men – med ett gemensamt lönetak finns det också risker.

– Ja, det kan ju bli så att de sticker iväg till andra länder istället. Vi har den minsta budgeten i SHL och leder serien, det är fantastiskt bra! Men när det går bra vill agenterna ha ut mer pengar så det är en utmaning att hålla igen. Där måste jag ge Sundlöv högsta betyg, han har verkligen fått valuta för minsta möjliga pengar.

Klubbchefen Rolf Lindberg har Tobias Larsson en tät kontakt med hela tiden – men helst vill han inte synas alls. Då är det praktiskt att inte ha något eget skrivbord på kansliet.

– Rolf har hand om det operativa, vi i styrelsen ska inte rota i det dagliga och peta i detaljer. När det går bra ska man inte märka av oss. Vi ansvarar mer för det strategiska, den långsiktiga utvecklingen. Det är lätt att det bara blir SHL, SHL, SHL annars.

Vad står högst på er agenda?

– Isytor!

– Vi behöver mer isytor om vi ska kunna expandera. Utrustningen är egentligen inget problem, där går det att söka bidrag. Riksidrottsförbundet pratar om ett livslångt idrottande, men hur ska det se ut? En isyta till är realistiskt, två hade varit fantastiskt.

Den färska SHL-klubben, som rusat fram och så sent som 2012 låg i ettan, står på två ben – det professionella med anställd personal som ska gå jämsides med de ideella eldsjälarna.

– Våra volontärer sliter hårt, vi har 150 personer på vår kontaktlista och det är en utmaning att gå från det ideella till eliten. Till det ska sedan läggas alla barnens föräldrar som ställer upp i cafeteria, grillar korv på matcher med mera. Det går inte runt utan deras insatser.

Profil

Tobias Larsson

Ålder: 44 år.

Bor: Hästö, Karlskrona.

Familj: Frun Madelene, 42, barnen William, 8, Linnea, 12 och Tilde, 16.

Yrke: Professor i produktutveckling vid Blekinge tekniska högskola.

Intressen: ”Hockey och familjen. Och allt som har med teknik att göra, jag läser och testar allt”.

Är: Ordförande i Karlskrona HK sedan 2014.

Hockeybakgrund: Började i Karlskrona IK som femåring. Efter flytten för studier vid Luleå tekniska universitet blev det lag som Husums IF, Piteå HC i division 1 för den alltför snälle backen ”Fysiken var inte min grej, men jag hävdar att jag var bra på skridskorna och hade spelsinne”. Nu är det spel i KHK:s veteranlag som gäller.

Visa mer...

Fakta

Karlskrona HK

Bildades: 2001 (ur askan/konkursen av Karlskrona IK)

Antal medlemmar: cirka 2 500.

Ungdomar: 550, varav 70 är tjejer.

Antal lag: Ett 20-tal, plus skridskoskolan.

Omsättning: cirka 90 miljoner kronor

Visa mer...