Lördagslätt

Intervjun Maiellen Stensmark: "Terapi, medvetandeutveckling och bred folkbildning krävs för att förebygga självmord"

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Maiellen Stensmark har skrivit en öppenhjärtig bok om livet före och efter dotterns självmord. I samband med bokmässan i Göteborg är hon på plats för att både presentera boken och föreläsa. 5 bilder
Foto:Hanna Franzén
Maiellen Stensmark har skrivit en öppenhjärtig bok om livet före och efter dotterns självmord. I samband med bokmässan i Göteborg är hon på plats för att både presentera boken och föreläsa.

Sorg tar tid. Det vet Maiellen Stensmark i Karlskrona bättre än de flesta. Tio år efter dotterns självmord har hon skrivit en öppenhjärtig bok om sorgearbetet. – Det behövs medvetandeutveckling, terapi och bred folkbildning för att förebygga självmord. Min förhoppning är att boken med min berättelse ska hjälpa andra och bidra med förståelse och kunskap.

Såphalka och Lingontuvor, om att hantera smärta och sorg och om att förebygga självmord, är namnet på boken som gavs ut tidigare i år.

På bokmässan i Göteborg 24-27 september har åtta författare i nätverket Självmordsförebyggande författarskap anhörigberättelser, en monter. Där kommer Maiellen att prata om sin bok, men också tala från Hälsa och livsstilsscenen om att självmord kan förebyggas.

– Men det kräver ett paradigmskifte! En bred folkbildning behövs liksom att fler samtalsterapeuter utbildas och anställs. En medvetandeutveckling är nödvändig! säger Maiellen Stensmark med eftertryck.

– Jag skulle vilja att människor i allmänhet och de som arbetar inom psykiatrin i synnerhet lärde sig mer om empatiska, känsliga människor, som kanske mer än andra löper risk att ta sitt liv. Min dotter Ida var en kreativ, ambitiös och energisk person. På många sätt var hon som vilken tonåring och ung kvinna som helst. Men med emotionell öppenhet följer känslor av utanförskap och ensamhet som till en del kan vara självvald. Till slut orkade hon inte livet, och såg genom den depression hon hade självmord som en utväg. I sin depression trodde hon att vi, som älskar henne, skulle ha det bättre utan henne.

Maiellen Stensmark bor numera i Karlskrona, men hon föddes och växte upp i Växjö. Föräldrarna var egna företagare och som barn ville hon bli sångerska. Att måla och skriva har också följt Maiellen under livet.

Men från början utbildade hon sig till socionom och jobbade under flera år inom socialtjänsten i Växjö och med yrkesinriktad rehabilitering i Kalmar län.

– Jag har alltid lockats av nytänkande och involverades i flera spännande projekt som riktade sig mot arbetslösa, vuxna och ungdomar, berättar hon.

Men det var sedan hon utbildat sig till aromterapeut och akupressmassör som hon kände att hon verkligen kunde hjälpa människor. Hon gav också kurser i inspirativ målning, ett slags Vedic Art, och arbetade bland annat på Gran Canaria.

2004 befann sig Maiellen på Gran Canaria när hon fick veta att dottern Ida, 21 år gammal, hade tagit sitt liv. Efter det blev tillvaron inte mer sig lik. Allt blev svart och tomt.

– Hur livet var före och efter Idas död skriver jag om i boken, säger Maiellen Stensmark eftertänksamt. I vissa avseenden har hon varit mycket utlämnande.

– Målet har aldrig varit att lämna ut någon annan än mig själv och Ida. Jag tror jag har lyckats med den målsättningen och syftet är att vara till stöd och hjälp för andra. Tack vare ett tryckeri på orten kan jag förmedla boken till självkostnadspris.

Boken är en skakande skildring av förlust och död. Men den andas också hopp och beskriver hur kärlekens kraft kan bära människor, både i detta livet och efter döden.

– Det som räddade mig var kärleksfulla vänners praktiska omtanke, att jag gick i samtalsterapi och fick kontakt med föreningen Spes (Suicid Prevention och Efterlevande Stöd) där jag fick ett fantastiskt stöd.

I sin bok beskriver hon hur sorgen anföll i omgångar.

– Det var tack vare människorna i Spes som jag började våga tro att det faktiskt skulle bli bättre. Att den förlamande krampen faktiskt släpper någon gång, även om det tar tid.

Maiellen slår i sin bok fast att det inte finns någon skuld. Men självmord har sedan länge förknippats med skuld och skam. Fram till 1856 var självmord olagligt i Sverige, den som eventuellt överlevde sitt självmordsförsök kunde hamna i fängelse. Förr i tiden fick så kallade självmördare inte begravas i vigd jord.

– Många gamla föreställningar lever kanske omedvetet kvar i oss, eftersom samhället inte satsat på att förebygga självmord. Bägge mina föräldrar är döda, min mamma och make dog i cancer, pappa fick stroke. Att ta sig igenom sorgen när någon dör i en sjukdom är väldigt annorlunda mot hur det är när en anhörig har tagit sitt liv. Både den som mår psykiskt dåligt och de anhöriga måste får rätt hjälp.

– Att skicka hem en person som mår dåligt med en burk tabletter är helt förkastligt. Det krävs samtalsterapi och olika insatser för att personen som lider av självmordstankar ska komma ur detta sjuka tillstånd då de inte kan tänka klart. Ta hjälp av de anhöriga.

När Maiellen Stensmark berättar om hur hon själv finner tröst och kraft i vardagen pratar hon en hel del om vikten att tillföra naturliga endorfiner, så kallade lyckohormoner. Det kan man göra genom att tänka och praktiskt hålla på med saker som ger glädje och inspiration.

– Det är viktigt att hitta sin balans genom bra rutiner för mat, sömn och motion. Målning, att skriva och vara ute i naturen är några saker som ökar mitt eget välmående.

Hennes väg tillbaka till yrkeslivet har involverat hårda strider med bland annat försäkringskassan för att få chansen och tiden att ta sig igenom sorgearbetet.

– Till sist fick jag som rehabilitering delta i en utbildning i spanska, ett ämne som jag redan kunde på den nivån. På det viset kom det sig att jag skolade om mig till lärare i spanska och samhällskunskap. För oss anhöriga blir livet mycket skört när en närstående tagit sitt liv. Det är mycket svårt att klara sig igenom helt på egen hand. Därför är det så viktigt hur bemötandet är, att händer sträcks ut och hålls av flera omkring oss, som bär.

Nollvisionen om självmord kräver samarbete och öppenhet från vård och andra inblandade instanser, anser Maiellen. Nu, konstaterar hon, sker det motsatta.

– Jag är mycket upprörd över att vården och psykiatrin från och med den 1 januari 2016 inte längre tvingas lex-Maria självmord som äger rum inom fyra veckor efter kontakt med vården. Man borde istället ha skärpt denna anmälningsplikt för att göra vården bättre.

Maiellen Stensmark är beredd att dela med sig av sitt och sin älskade dotters livsöden i hopp om att kunna förebygga att fler människor tar sina liv och hon vill göra skillnad. Hon är övertygad om att hennes dotters liv hade kunnat räddas med rätt insatser.

– Som anhörig fick jag ingen information om att hon sökt psykiatrisk vård och fått medicin utskriven, eftersom hon var myndig och lagen ger henne rätt att utestänga sin familj. Det skiljer mycket mellan olika psykiatriska mottagningar och kliniker i hur man betraktar familj och närstående. Att inlagda på psykiatrin är hänvisade till den behandling de erbjuds på avdelningen gör att patienter utestängs från möjligheten att söka exempelvis kognitiv beteendeterapi eller samtalsterapi via vårdcentralens kuratorer och de har ingen rätt till vårdval.

Många av de händelser som kan ha spelat in i tragedins förlopp hölls Maiellen ovetande om. Hon fick exempelvis inte veta att dottern lämnat USA där hon vistats som aupair.

– Jag var helt oförberedd på det som hände, jag fick inte chansen att hjälpa henne. Ingen ska behöva gå igenom det som jag har gjort.

Fotnot: Fler än 1 600 personer i Sverige tar sitt liv varje år. Det är fyra personer per dygn. Det är den vanligaste dödsorsaken för män i åldrarna 15-44 år, och för kvinnor i samma åldersgrupp är det den vanligaste dödsorsaken efter cancer.

Boken Såphalka och Lingontuvor. Om att hantera smärta och sorg och om att förebygga självmord av Maiellen Stensmark är utgiven av Jordmånen förlag, SPES Blekinge, kan beställas via www.blekinge@spes.se.

Spes telefonjour har öppet alla kvällar 19-22: 08-345873. Spes har också en sluten facebookgrupp för alla åldrar och en facebookgrupp för ungdomar.

MINDs självmordsupplysingen har en chatt vardagar 19-22, föräldratelefonen vardagar 10-15 020-852000, äldretelefonen vardagar 10-15 020-222233.

Nationella Hjälplinjen kan nås via 1177, Vårdguiden.

PROFIL

Maiellen Stensmark

Ålder: 58 år.

Bor: I Karlskrona.

Gör: Lärare i spanska och samhällskunskap.

Aktuell: Har skrivit en bok om sin dotters självmord 2004.

Läser just du: Drömmästaren, av Olga Kharitidi. I hjärtat av Asien lär sig en rysk psykiater att läka själsliga sår.

Ser på teve: Allsång på Skansen och nyheterna.

Lyssnar på radio: P 1 och ibland på klassisk musik på P 2 och gillar salsamusik.

Äter helst: Vegetariskt eller lax, gärna hemlagat.

En vanlig dag

Kl 5.30: Stiger upp, läser i Kunskapens bok, äter frukost bestående av banan, yoghurt och egengjord müsli och lyssnar på morgonekot i P 1.

Kl 7.30: Samåker till jobbet i Ronneby. Sedan är det lektioner hela dagen, samtal med elever och kollegor, planering, telefonsamtal, koll av mejl med mera.

Kl 12: Lunch har jag alltid med mig. För det mesta är det något vegetariskt, äter ibland fisk men aldrig kött.

Kl 16: Åker hem, umgås med familjen, lagar mat, fixar i trädgården, promenerar. På kvällen kan det även vara föreningsmöten. Försöker titta på nyheterna varje dag.

Kl 22-23: Släcker lampan helst före klockan 23.

Visa mer...