Nyheter

16-åring döms för penningtvätt

Karlshamn Artikeln publicerades
En 16-åring från Karlshamn döms för penningtvättsförseelse sedan han tagit emot och plockat ut 15 000 kronor som härrör från ett omfattande bedrägeri.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En 16-åring från Karlshamn döms för penningtvättsförseelse sedan han tagit emot och plockat ut 15 000 kronor som härrör från ett omfattande bedrägeri.

16-åringen har berättat hur han tagit emot och plockat ut 15 000 kronor som ska ha kommit från ett omfattande bedrägeri mot ett par i Mellansverige.

På tisdagen kom tingsrättens dom mot honom.

Det var i mitten av april förra året som den 16-årige killen från Karlshamn ska ha blivit kontaktad av tre killar i 17–19-årsåldern som bad honom ta ut 15 000 kronor till dem på sitt kort. 16-åringen har under rättegången i Blekinge tingsrätt berättat att han antog att männens kort var sönder eller att de överskridit det belopp de kunde ta ut.

– Jag orkade egentligen inte först, men de erbjöd 500–600 för att ta ut pengarna. Då kändes det som att det var värt det och ett lätt sätt att tjäna pengar, sa 16-åringen under rättegången.

När 16-åringen sa att han ställde upp ska de tre männen ha ringt en fjärde person, som swishade över 15 000 kronor. Dessa plockades sedan ut i en bankomat i Karlshamn och lämnades vidare.

Pengarna visade sig dock härröra från ett omfattande bedrägeri mot ett par i Mellansverige, som lurats på totalt 411 000 kronor bara något dygn innan 16-åringen swishades och tog ut pengarna. 16-åringen har därför stått inför rätta misstänkt för penningtvätt.

På tisdagen meddelade tingsrätten sin dom i målet. 16-åringen får 40 timmars ungdomstjänst för penningtvättsförseelse, ringa narkotikabrott och olovlig körning.

För penningtvättsförseelse döms ”den som inte insåg att men hade skälig anledning att anta att egendomen härrörde från brott eller brottslig verksamhet”, står det i tingsrättens dom. ”Även om NN är ung måste han under dessa förhållanden haft skälig anledning att anta att pengarna härrörde från brott. Att han enligt egen uppfattning tyckte att det inträffade var något märkligt förstärker denna bedömning”, skriver tingsrätten vidare i sin bedömning.

16-åringen döms därför för penningtvättsförseelse enligt åklagarens andrahandsyrkande.

Vad gäller 16-åringens förklaring om att han skulle ha hittat en påse med cannabis och narkotikaklassade tabletter och haft för avsikt att lämna in narkotikan till polisen eller ”kasta den i ån” köper inte tingsrättens den berättelsen och dömer 16-åringen för ringa narkotikabrott i enlighet med åklagarens gärningspåstående.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.