Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Åklagaren: ”Alltid en avvägning”

– Det föreligger förstås alltid ett enskilt intresse, men i just det här fallet väger det inte över. Men mitt beslut går förstås alltid att överklaga.
Karlskrona • Publicerad 15 december 2017
Foto: Franz Feldmanis

Kammaråklagare Joel Holmgren är den som fattat beslutet om att lägga ned förundersökningen kring de misstänkt bedrägliga turerna runt det äldre paret.

Förklaringarna är flera; inte minst att det skulle stjäla resurser från utredningen kring den ”stora” härvan, affärsmannens pyramidspelsupplagda projekt som tros ha inbringat honom en bra bit över 100 miljoner kronor. Detta eftersom mönstret är avvikande.

Annons

En annan är att han inte skulle få ut motsvarande nytta i en senare straffvärdering.

En tredje att åtminstone delar av den misstänkta brottsligheten troligen hunnit preskriberas vid det här laget.

– Det råder fortsatt förundersökningssekretess kring det här ärendet. Vad jag kan säga är att målsägarna naturligtvis kan begära en överprövning av mitt beslut. I övrigt återstår ett enskilt åtal – eller en civil process.

Joel Holmgren lägger också ned förundersökningen kring ett andra anmält grovt bedrägeri, med en tillhörande urkundsförfalskning och ett annorlunda modus. Även i det fallet anser sig en person ha blivit frånlurad en stor summa pengar. Omständigheterna är oklara.

Advokaten Mats P Olsson var förordnat målsägarbiträde åt det äldre paret, delvis numera alltså ett dödsbo. När han via Sydöstran nåddes av beskedet att förundersökningen återigen lagts ned blev han mycket förvånad, och bad att få kontrollera att det verkligen var sant.

Vilket det alltså var.

Björn MogreenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons