Nyheter

Att läsa tidningen har blivit en aktivistisk handling

Blekinge Artikeln publicerades
Anders Nilsson Sydöstran
Foto: Mattias Mattisson
Anders Nilsson Sydöstran

Källkritik är en ledstjärna för samhällsintresserade ungdomar. Men hur ordet definieras varierar betänkligt.

Analysföretaget Danji har gjort djupintervjuer med slumpvis utvalda unga vuxna inom Gota Medias spridningsområde. Detta för att skapa en bild av 25-35-åringars förhållande till dagstidningen.

Undersökningen visar att det finns ett stort intresse för lokala nyheter bland dem som själva växt upp med en dagstidning. Tidningen väcker känslor. Och hos dem som tecknat en prenumeration – oftast på nättidningen – är det inte bara identitetsskapande utan rentav aktivistiskt att läsa tidningen. Att läsa är en handling i sig.

Den här gruppen vill vara delaktig i lokalsamhället. Om de har flyttat till annan ort vill de gärna hänga med i vad som händer på hemmaplan. De tycker att det är viktigt att ha koll. Inte minst för att kunna delta i samtal om samhällsfrågor i lunchrummet.

Och hos dem som tecknat en prenumeration – oftast på nättidningen – är det inte bara identitetsskapande utan rentav aktivistiskt att läsa tidningen. Att läsa är en handling i sig.

Unga tidningsläsare gillar inte nyheter som skapar uppgivenhet. De vill i stället ha lösningar på problem och känna att de har makt att påverka. De tar också i hög utsträckning del av nyheter i public service.

Det finns också en ganska stor grupp som inte har någon relation alls till nyheter och dagstidningar. De är måttligt intresserade av samhällsfrågor överhuvudtaget.

Sedan finns det en tredje grupp unga vuxna. De betecknar sig i högre utsträckning som samhällsintresserade men upplever att lokaltidningen är irrelevant och att media snedvinklar. Möjligen läser de artiklar på nätet om de är gratis. Men sedan söker de sanningen i andra källor. De ogillar starkt tidningarnas betalväggar.

Tvärtemot den första gruppen utgår den tredje gruppen från att det som står i tidningen är osant. De kallar sig källkritiska, men deras definition av ordet är att vara kritisk mot alla källor och i stället lita på sitt eget omdöme. De hyser misstro mot medier i allmänhet.

Den första gruppen har en mer traditionell definition av källkritik, nämligen att göra en bedömning av om källan är trovärdig, bland annat genom att dubbelkolla uppgifterna.

Djupintervjuerna visar att det finns ett utbrett samhällsengagemang bland 25-35-åringar. Många av dem är värderingsstyrda, men de tycker inte att lokaltidningarna stöttar dem tillräckligt i deras värderingar. Det är verkligen något att ta till sig. Vi behöver bli bättre på att förmedla att vi vill vara en konstruktiv kraft i samhället och att vi står upp för alla människors lika värde.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.