Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekinge väljer bort återvunnet material

Ingen av Blekinges kommuner väljer varor tillverkade av återvunnet material i sina upphandlingar.
Trots ett ökat intresse för hållbar upphandling prioriteras sällan återvunnet före nyproducerat, visar 2019 års kartläggning från miljöföretaget Ragn-Sells.
Blekinge • Publicerad 18 juni 2019
Bubbetorps soptipp utanför Karlskrona.
Bubbetorps soptipp utanför Karlskrona.Foto: Maths Olsson

Fyra av Blekinges fem kommuner svarade på Ragn-Sells enkät, men ingen uppger att de att prioriterar varor av återvunnet material vid upphandlingar.

Blekinge är dock inte ensamma om detta. Endast tio kommuner runt om i Sverige har svarat att de väljer återvunnet material före nyproducerat. Det motsvarar sex procent av de 168 kommuner som besvarat enkäten. Det är en liten ökning jämfört med förra året, då siffran låg på fyra procent.

Annons

– Det har hänt en del sedan förra årets kartläggning, men det går alldeles för långsamt. Alla kommuner i Blekinge behöver ta in tydliga formuleringar om att prioritera återvunnet material i sina riktlinjer, annars är det lätt att ambitionen sjunker när det blir skarpt läge, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sell.

Samtidigt uppger en del kommuner runt om i landet att de just nu ser över befintliga riktlinjer i syfte att bedriva en mer hållbar upphandling, bland annat genom att prioritera återvunnet i större utsträckning.

Frida Willander
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons