Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekingebor frias för avrättningsmord

De fyra män som misstänks ha avrättat en 29-årig man i Marbäck utanför Halmstad förra året frias för mord även i hovrätten.
Oklarheter kring när mannen mördades och det faktum att marken vid mordplatsen var frusen gör att det inte går att utesluta att 29-åringen mördades av andra personer.
Blekinge • Publicerad 13 maj 2019
En 29-årig man avrättades med tre skott i ett friluftsområde utanför Halmstad i fjol. Nu har tre Blekingebor friats för mordanklagelserna.
En 29-årig man avrättades med tre skott i ett friluftsområde utanför Halmstad i fjol. Nu har tre Blekingebor friats för mordanklagelserna.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var i början av januari i fjol som den 29-årige mannen sköts med flera skott, bland annat i huvudet, i ett friluftsområde utanför Halmstad. Mordet har liknats vid en ren avrättning.

Efter en omfattande spaning kunde mordet kopplas till två tvillingbröder och deras pappa från Blekinge, samt ytterligare en 26-årig man från Göteborg.

Annons

De fyra männen kunde kopplas till mordet genom DNA som hittades bland annat i offrets bil som sattes i brand efter mordet, samt på en patron som hittades på brottsplatsen. Det DNA som hittades på patronen stämmer dock överens med båda tvillingbrödernas DNA och man har därför inte kunnat peka ut vems det är.

Motivet till mordet ska ha varit att 29-åringen hade slarvat bort droger värda mycket pengar.

De fyra misstänkta friades av tingsrätten i Halmstad förra sommaren efter att ha tigit sig igenom rättegången. Åklagare Charlotte Österlund överklagade domen till hovrätten i Västra Sverige som nu fastställer tingsrättens dom. De fyra männen frias alltså från mordanklagelserna även i hovrätten.

En av huvudanledningarna till domslutet är att utredningen inte har kunnat fastställa när 29-åringen mördades. Enligt åklagaren ska mordet ha skett när 29-åringens mobiltelefon och en mobil med koppling till kvartetten kopplade upp sig mot samma mobilmast i Marbäcksområdet. Vittnen som bor i närheten har dock hört pistolskott senare på natten när de misstänkta ska ha befunnit sig någon annanstans, vilket talar för att det inte är de fyra männen som har mördat 29-åringen.

Det är fastställt att de fyra misstänkta kände 29-åringen och att offret åkte med 26-åringen till mordplatsen. Vid mordplatsen har polisen även hittat en skyddsdräkt med 26-åringens fingeravtryck på. Men enligt 26-åringen var 29-åringen vid liv när han körde ifrån platsen i 29-åringens bil, vilket inte har kunnat motbevisas eftersom man inte vet när offret dog.

Eftersom marken var frusen vid mordet har inga däckavtryck lämnats vid platsen, vilket talar för att fler bilar kan ha varit vid platsen under mordnatten.

De misstänkta umgås dessutom i kriminella kretsar där droger och vapen ofta passerar många händer och de DNA-spår som har hittats behöver därmed inte ha kommit dit vid mordet. Och trots att åklagaren presenterade ny bevisning för hovrätten, som visade att tvillingarnas DNA kan särskiljas med en ny metod, kunde just DNA:t på den upphittade patronen inte särskiljas mellan de båda tvillingarna.

Hovrätten går därmed på tingsrättens linje och friar de fyra männen för mord, eftersom det inte är ställt utom rimligt tvivel att de har mördat 29-åringen.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons