Nyheter

Blekingebor kan tänka sig att resa längre för bra sjukvård

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Isabell Höjman/TT

Fyra av fem personer i södra Sverige tycker att det är bra att vissa operationer bara utförs på utvalda sjukhus i området, enligt en ny undersökning.

Människor i södra Sverige kan tänka sig att resa längre om det förbättrar kvaliteten på sjukvården de får. Det visar en undersökning gjord bland invånare i Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne.

Vid operationer och behandlingar som man behöver genomgå sällan i livet tycker invånarna att det är bra med samarbete mellan sjukhusen. Likadant när man behöver träffa en läkare eller sjuksköterska med specialistkunskaper.

– Det är viktigt att vi hjälps åt sjukhusen emellan för att skapa en god och jämlik vård. Alla har rätt att, utifrån sina behov, få tillgång till samma vård oavsett var man bor, säger Rita Jedlert, direktör vid Södra regionvårdsnämndens kansli.

Trots målsättningen visar undersökningen att bara hälften av de tillfrågade tycker att vård ges på lika villkor för alla, och bara en av tio tror att sjukvårdens resurser räcker för att möta medborgarnas behov.