Nyheter

Blekingeguiden - det här får du inte missa i helgen

Blekinge Artikeln publicerades
Så här såg det ut på Mörrums nationaldag 2017.
Foto: Gunnel Persson
Så här såg det ut på Mörrums nationaldag 2017.

Boogie woogie, majpartaj och Mozart. Det händer mycket i Blekinge.

Till helgen är det dags för bokmässan Bok & Hav i Karlskrona. Det digra programmet innehåller bland annat en hyllning till Tove Janssons litteratur och en genomgång av nazismen i Sverige.

Under lördag och söndag är det säsongspremiär för serveringen på Skärva gård.

På fredagskvällen klockan 17.00 är det även smygpremiär för Karlskronas nya vinbar VV by 1344 och några steg nedåt samma gata har Emilio Walter releasefest för sin nya skiva på Rydows.

Efter premiären för två år sedan är nu BTH-festivalen Majpartaj tillbaka – likaså den specialbyggda scenen i form av en gigantisk BTH-logga.

– Vi vill ge en häftig upplevelse, säger Jacob Gullberg.

Platsen är gräsmattan vid BTH i Karlskrona fredag och lördag kväll.

På lördag är det Mörrums nationaldag. Redan på fredag kör firandet igång med tivoli och marknadsstånd.

– I år utvidgar vi det med lite historik, berättar Anders Jönsson från arrangerande Nöjeskompaniet.

Nöjeskompaniet är också inblandade i den traditionella notdragningen på lördagen.

På lördag kväll har Elsas lilla kafé i Karlskrona irländsk afton med livemusik.

I Listers härads tingshus ger Sölvesborgs kammarmusikförening en Mozartkonsert på lördagseftermiddagen. Tiden som gäller är 16.00.

Både fredag och lördag händer det saker i Sörby i Ronneby. Den årliga Sörbydagen arrangeras vid stadens västra infart. Bland annat blir det ponnyridning, godisregn och bilutställning.

Under lördagen blir det ett flertal aktiviteter på Halenområdet i Olofström och dagen efter arrangeras en frimärkes- och vykortsmässa i Folkets hus i samma kommun.

Om man får nog av utomhusaktiviteter kan man i stället krypa upp i tv-soffan.

Klockan 20.00 på TV4 på lördagskvällen visas Johan Glans ståupp-show World tour of the world och efter det blir det ännu mer humor i Lasse Åbergs film SOS - en segelsällskapsresa från 1988.

Är man lite mer finkulturellt lagd kanske man lockas av dokumentären När Franco stal Eurovison som går på SVT 2 klockan 00.30 natten till söndag. Det handlar om hur Spanien snuvade Cliff Richard på melodifestivalvinsten.

Vill du tipsa oss om andra roliga saker som händer i helgen? Mejla oss på blekingeguiden@sydostran.se

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.