Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekinges bostadsrätter – en raket på marknaden

Blekinges bostadsrätter har varit en prismässig raket på marknaden de senaste fem åren.
Mest ökade priserna Sölvesborg med hela 109 procent.
Blekinge • Publicerad 26 september 2018
Priserna på bostadsrätter i Blekinge län har ökat näst mest i landet – de senaste fem åren.
Priserna på bostadsrätter i Blekinge län har ökat näst mest i landet – de senaste fem åren.Foto: Hasse Holmberg

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Sverige sjunkit. Men om man tittar fem år tillbaka i tiden har priserna istället ökat med 37 procent. Det visar siffror från Mäklarstatistik som Fastighetsbyrån har sammanställt.

– Vi har haft en tydlig avmattning på bostadsrättsmarknaden det senaste året och eftersom vi vant oss vid prisökningar blir det en stor psykologisk omställning. Men på fem års sikt är det överlag fortfarande kraftiga ökningar. Det är bara i en av landets redovisade kommuner som bostadsrättspriserna gått ner, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Annons

I Blekinge har priserna ökat betydligt mer än riksgenomsnittet, närmare bestämt med 80 procent. Det är näst mest i hela landet efter Dalarnas län.

Prisökningarna skiljer sig dock stort mellan Blekingekommunerna. I Ronneby har priserna bara ökat med 22 procent på fem år medan de i Sölvesborg har ökat med hela 109 procent.

Sett i kronor har priserna ökat mest i Karlskrona där snittökningen är 757 488 kronor på fem år. Även i kronor är Ronneby den Blekingekommun med lägst prisökning, närmare bestämt 94 701 kronor.

– I Sverige har prisavmattningen på bostadsrätter varit tydligast på dyrare orter vilket inneburit att vi har fått en utjämning mellan Stockholm och resten av landet. Vi ser även samma trend på kommunnivå i många län. Däremot sticker Blekinge län ut då dyrare kommuner som exempelvis Karlskrona har ökat kraftigt både procentuellt och i faktiska kronor, fortsätter Johan Engström.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons