Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blötare i år än befarat

Det såg ut att bli ett nytt krisår på vattenfronten. Men 2017 blev inte så torrt som befarat – snarare tvärtom.
– Många lantbrukare har drabbats ganska påtagligt av höstens regn, säger Lennart Sorby på Havs- och vattenmyndigheten.
Miljö • Publicerad 27 december 2017
Efter torkan under 2016 var det i år snarare höstens regn som blev problemet, med många översvämmade åkrar till följd. Samtidigt har vattenmagasinen fyllts på inför nästa år. (Arkivbild)
Efter torkan under 2016 var det i år snarare höstens regn som blev problemet, med många översvämmade åkrar till följd. Samtidigt har vattenmagasinen fyllts på inför nästa år. (Arkivbild)Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Efter torkan som ställde till det i stora delar av södra Sverige under 2016 var utgångsläget för i år bekymmersamt. Men någon akut generell vattenbrist uppstod inte, konstaterar Havs- och vattenmyndigheten i en sammanställning som TT tagit del av.

– Det var ett dåligt utgångsläge och var på väg att bli ännu värre än 2016, säger Lennart Sorby, som är verksamhetsutvecklare på myndigheten.

Annons

– Men lokalt kom det ändå lite regn, till exempel på Gotland, som gjorde att det inte blev fullt lika akut som det verkade bli.

Enligt rapporten, som bygger på uppgifter från länsstyrelserna och flera nationella myndigheter, har läget under hösten varit allvarligt för några kommuner i främst Örebro och Uppsala län. Den allmänna vattenförsörjningen var under året också ansträngd eller allvarlig på många andra håll i de södra delarna av Sverige. Det har varit nära akut brist på vatten och även i år har en hel del brunnar sinat.

Men ändå är det kanske snarare sensommarens och höstens nederbörd som varit det stora problemet. Efter den kalla våren och den torra sommaren kom regnet i gång – och svämmade över åkrar och blötte ner skördar.

– Det har varit många åkrar som stått under vatten och när du kommer till skördetid är det förstås inte så kul, säger Lennart Sorby.

– Det är grödor med ett ganska stort ekonomiskt värde, så det är ett stort avbräck för dem som drabbats på det viset.

Att det på många håll har regnat mer än normalt gör dock samtidigt att läget inför nästa år är förhållandevis positivt. Vattenmagasinen har fyllts på, vilket gör att det för tillfället ser rätt ljust ut inför våren. Krisen i fjol har också medfört att många kommuner och andra aktörer har gjort stora satsningar för att förbättra sitt vattenläge.

Omkring 40 kommuner har infört vattenrestriktioner och många har genomfört kampanjer för att få ner vattenförbrukningen. Med goda resultat. Satsningarna har gjort att förbrukningen gått ner mellan 5 och 20 procent.

Men, poängterar Lennart Sorby, det är viktigt att inte nöja sig med det.

– Det ser inte ut som att vi kommer att sitta med någon vattenbrist 2018, eftersom vi räknar med en återställning av vattennivåerna, säger han.

– Men vi måste fortfarande fråga oss om vi kan förebereda oss bättre på nästa torrperiod. För den kan vi vara ganska övertygade om att den kommer.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons