Nyheter

Bombvåg skakar Thailand

Thailand Artikeln publicerades
En skadad person blir omhändertagen efter en explosion i Hua Hun på fredagen.
En skadad person blir omhändertagen efter en explosion i Hua Hun på fredagen.

Minst fyra personer har dödats i minst nio explosioner på olika platser i Thailand det senaste dygnet, uppger AFP.

Premiärminister Prayut Chan-O-Cha manar till lugn.

– Bomberna är ett försök att skapa kaos och förvirring, säger han till journalister i Bangkok, enligt AFP.

Två nya explosioner har hörts vid ett klocktorn i Hua Hin, där en person dödades och tre skadades, uppger distriktschefen vid polisen Sutthipong Klai-udom för AFP.

Det är bara timmar efter att två bomber detonerade i samma stad, då en thailändsk kvinna miste livet och bland annat utländska turister skadades, enligt myndigheterna.

Förutom explosionerna i Hua Hin rapporteras det om två i Phuket, två i Surat Thani och en i södra Trang, enligt AFP.

Enligt The Guardian ska en av bomberna på Phuket ha varit i anslutning till den populära stranden Patong. Enligt polisuppgift till Reuters ska en person ha skadats på Phuket.

Enligt Bangkok Post ska en person ha dödats i Surat Thani där bomberna ska ha exploderat utanför sjöpolisens kontor och en vid den vanliga polisens lokaler med en halvtimmes mellanrum.

I de första två explosionerna i Hua Hin hade sprängladdningarna gömts i blomkrukor och de ska ha utlösts med hjälp av mobiltelefoner. En kvinna dödades och minst 19 personer, varav flera utländska turister, skadades.

– Bomberna var placerade på gatan där de flesta kunderna är från utlandet. Och de exploderade i samband med att utlänningarna började lämna barerna för att gå tillbaka till sina hotell, säger Samoer Yoosumran vid polisen till CNN. (TT)