Nyheter

Dansk tågkonflikt hotar Öresundstågen

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Mattias Mattisson

En tågkonflikt håller på att blossa upp i Danmark – om ingen lösning nås om dryga tre veckor riskerar tågtrafiken över Öresundsbron att ställas in.

De danska fackföreningarna har nu gått ut och hotat med strejk för sin tågpersonal om inte facket och de offentliga arbetsgivare når en lösning i sina avtalsförhandlingar innan den 4 april.

En eventuell strejk, som berör uppemot 440 000 personer, riskerar att ställa in all tågtrafik över Öresundsbron, rapporterar nyhetssajten News Öresund.

– Vi har idag meddelat järnvägsföretagen om att de strejkvarsel vi har mottagit kommer att drabba Banedanmarks verksamhet i mycket stor utsträckning i händelse av en strejk, säger Søren Boysen, teknisk direktör vid Baneverket, i ett pressmeddelande.

– Bemanningen kommer att bli alldeles för gles och utspridd, därför kommer järnvägstrafiken att ställas in, säger Boysen vidare.

Mikael Espling är affärsområdeschef för Öresundstågen och Skånetrafiken.

– Det ska fungera relativt smärtfritt för er i Blekinge och på den svenska sidan. Men det kommer påverka brotrafiken om de stänger all trafik, säger han till Sydöstran.

Hur löser ni sträckan Malmö-Köpenhamn om det blir strejk 4 april?

– Vi håller just nu på att utreda om vi kan köra ersättningsbussar över bron, utan att vi bryter mot strejkreglerna, säger Mikael Espling.