Nyheter

De ska coacha i välbefinnande

Blekinge Artikeln publicerades
Anastasiia Dimitreva från Ryssland utbildar sig till välbefinnandecoach.
Foto: Matilda Ohlsson
Anastasiia Dimitreva från Ryssland utbildar sig till välbefinnandecoach.

Ännu fler akademiker med utländsk bakgrund utbildas till att bli coacher i välbefinnande. De ska sedan hjälpa nyanlända att må bättre och få jobb.

På onsdagen samlades 16 blivande välbefinnandecoacher på Pensionat Stensvik i Kristianopel då det var dags för kickoff för projektets andra utbildningsomgång.

Deltagarna kommer från olika länder och har olika yrkesbakgrund som ingenjörer, advokater, journalister och arkitekter. Nu ska de också utbildas i hur de kan hjälpa andra till att må bättre.

Välbefinnandecoachen och utbildningskoordinatorn Patricia Rosenberg berättar att det behövs i dag med tanke på hur samhället och människornas livsstil har förändrats, vilket har lett till att fler, och även allt yngre, blir stressade och drabbas av depression.

– Det är först när folk är sjuka som det blir fokus på det, men på det här sättet försöker vi jobba förebyggande, säger hon.

Metoden som används kommer från USA och baserad på 25 års forskning. På plats i Blekinge under onsdagen var också Kevin Cloninger från stiftelsen Anthropedia foundation, som varit med och utvecklat metoden.

– Sverige har verkligen välkomnat den och det här känns också som en jättebra grupp med människor som ska bli nya välbefinnandecoacher. Men innan de kan hjälpa andra måste de först jobba med sig själva, säger han.

Utbildningen pågår i ett års tid och handlar om att öka människors välbefinnande både fysiskt, psykiskt och socialt. Därefter är tanken att sex personer ska anställas inom landstinget och fyra i andra verksamheter. Projektet räknar med att kunna ge 150 nyanlända stöd av en välbefinnandecoach fram till sommaren 2019.

En av deltagarna är 33-åriga Anastasiia Dimitreva. Hon flyttade från Ryssland till Sverige i februari tidigare i år på grund av kärleken och bor nu i Kallinge där hennes man arbetar på F17. I Ryssland arbetade hon som språklärare och tolk i engelska och italienska och tvekade inte en sekund när hon blev inbjuden att söka till utbildningen.

– Jag skickade mitt cv direkt och är så tacksam för att jag får göra detta.

Hon tror att metoden kan förändra människor på ett positivt sätt, till exempel att bli mer öppna för förändringar.

– Det är viktigt att jobba med alla delar, både kroppen, själen och det sociala. Om något av det inte fungerar är det svårt att vara lycklig, säger hon.

Fakta

Projektet

Drivs enligt Landstinget Blekinge med stöd av Europeiska socialfonden och i samarbete med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Karlskrona integrationscentrum, Litorina folkhögskola och Studieförbundet Vuxenskolan.

Visa mer...