Nyheter

Får studentflaken sponsrade – om de är nyktra

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Nykterhetsförbundet i Blekinge vill bekosta studentflak till årets avgångsklasser – om de lovar att vara nyktra under utsparken.

Under torsdagen gick Blekinge Läns Nykterhetsförbund, BLN, ut med att man vill sponsra studentflak i länet – om man i andra änden får nyktra studenter.

– Vi vill inte komma med pekpinnar utan vill hellre ge en morot åt en klass som lovar att vara nyktra under utsparken.

– Vi uppmanar därför skolklasser att skriva en motivering till oss senast 3 juni varför just de ska få ett gratis studentflak. Vi sponsrar det vinnande bidraget med 10 000 kronor, säger Leif Ottosson, ordförande i BLN.

Leif Ottosson, ordförande i Blekinge Läns Nykterhetsförbund.
Foto: Emma Gunler
Leif Ottosson, ordförande i Blekinge Läns Nykterhetsförbund.

Enligt Ottosson har alkoholdrickandet hos unga minskat de senaste åren, men grupptrycket finns ändå kvar.

– Trycket att dricka sig berusad på skolavslutningar har knappast avtagit. Champagne, utspring, fest och fylla. Så kan ett vanligt studentfirande beskrivas.

Men sin ”aktion” vill länets nykterhetsförbund väcka tankar kring den norm som man menar råder kring alkohol och skolavslutningar.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.