Nyheter

Det finns behov av ett mer lekfullt berättande

Blekinge Artikeln publicerades
Anders Nilsson Sydöstran
Foto: Mattias Mattisson
Anders Nilsson Sydöstran

Berätta så folk begriper!

Det är lätt att säga, men inte lika lätt att omsätta i praktiken. För som reporter tar man ofta för givet att läsarna hänger med i alla svängar.

I veckan tog jag del av slutsummering av projektet Beta Borås – en testredaktion på Borås Tidning som gått ut på att göra lokal samhällsjournalistik som attraherar 25-35-åringar.

Testredaktionen har bestått av fyra personer som under ett halvår provat sig fram att göra journalistik på ett nytt sätt. Till sin hjälp har de haft fokusgrupper som kommit med synpunkter och inspel.

Önskelistan från fokusgrupperna var att hellre fokusera på lösningar än på konflikter, att satsa på folkbildning och att våga använda lekfulla berättarformer.

Bakgrunden till projektet, som genomförts i samarbete med bland andra Södertörns högskola, är självklar: Morgonpressen har de senaste 30 åren tappat nio av tio unga läsare av papperstidningen. En tydlig skillnad mot tidigare är att vanorna som unga skaffar sig kvarstår även upp i åldrarna.

Den unga generationen är mycket mer van vid bild än vid text. Och som Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund påpekar: Vi är skyldiga dem kvalificerad journalistik på deras villkor.

Beta Borås har vågat sig utanför de vanliga ramarna. När redaktionen presenterade Borås nya översiktsplan tog de en bild över stan med en 360-graderskamera. Läsarna kunde klicka på olika länkar i bilden för att få veta innehållet i översiktsplanen. Det som kunde ha blivit en ganska trist text blev i stället en informativ och lekfull presentation.

Den unga generationen är mycket mer van vid bild än vid text. Och som Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund påpekar: Vi är skyldiga dem kvalificerad journalistik på deras villkor.

I stället för vanliga politikerintervjuer inför valet gjorde Beta Borås en ”Halv-åtta-hos-mig-inspelning” med fyra politiker som diskuterade politik kring matbordet. Det blev både humoristiskt och folkbildande.

På det hela taget har testredaktionen satsat mer på sakfrågor än på det politiska spelet. Resultatet av deras arbete är svårt att mäta, eftersom experimentet pågått under relativt kort tid samt att det varit kvalitativt och utan mätbara mål.

Men Beta Borås både inspirerar och väcker tankar. Om vi som sysslar med dagstidningsjournalistik på allvar vill fortsätta att spela en viktig roll i demokratin är det alldeles nödvändigt att våga testa nya grepp. Vi måste göra berättelser även i den yngre målgruppens ögonhöjd. För om inte människor intresserar sig för, eller begriper, vad vi gör, finns risken att vi snart inte har någon att rapportera för.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.