Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Det här är tyvärr inte ovanligt”

Riksorganisationen mot sexuella övergrepp, HOPP, får kontakt med många tjejer i Fridas situation.
Blekinge • Publicerad 18 oktober 2019 • Uppdaterad 7 november 2019
Det Frida har upplevt är tyvärr mer vanligt än man tror, menar flera organisationer som arbetar mot sexuella övergrepp.
Det Frida har upplevt är tyvärr mer vanligt än man tror, menar flera organisationer som arbetar mot sexuella övergrepp.Foto: Mattias Mattisson

Annika Lundegårdh är den som svarar om man ringer till HOPP:s jourtelefon. Tyvärr får hon ofta höra om unga tjejer som liksom Frida blivit sexuellt utnyttjade av män de träffat på nätet.

– Det är inte ovanligt alls och det händer över hela landet. Sociala medier har öppnat upp för jättemycket svåra saker, säger hon.

Annons

Hon tycker att samhället är dåligt på att stötta de som blivit utsatta. Hon arbetar själv som skolsköterska och tycker att elevhälsans personal borde få utbildning i hur de kan upptäcka övergrepp.

– Nu har man nästan ingen utbildning i detta alls och det finns heller inte tid att hinna med utöver alla andra arbetsuppgifter.

Men att det upptäcks och att ungdomarna, oftast tjejer, får hjälp att ta sig ur det är oerhört viktigt.

– Sexuellt våld är ett förfärligt trauma som påverkar hela ens hälsa. Man måste absolut få traumabehandling och hjälp med att lära sig sätta gränser. Får man inte hjälp är det vanligt att det upprepar sig.

Har du något råd att ge till en tjej som utsätts för sexuella övergrepp?

– Hitta en vuxen du kan lita på. Våga ta hjälp av en vuxen som kan hjälpa dig ut ur det här.

Hermine Holm är verksamhetschef på Rise, Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen. Även hon tror att det Frida har blivit utsatt för är jättevanligt.

– Majoriteten av dem som drabbats berättar inte för någon alls på väldigt lång tid. Men ju längre tiden går desto större konsekvenser får det i ens liv. Personer som utsatts för det här får ofta problem med närhet, tillit, mardrömmar och självförakt. Många drar sig undan men många gör också tvärtom och exponerar sig för fler dåliga relationer. Det påverkar en på alla plan att bli utsatt för den här typen av integritetsbrott.

Hermine Holm säger att de som liksom Frida blivit sexuellt utnyttjade under lång tid behöver få traumabehandling.

– Jag blir så upprörd när jag hör att Frida inte får rätt hjälp. Alla som har blivit utsatta för något liknande behöver traumabehandling. De här händelserna skapar smärtsamma låsningar i hjärnan som man inte kan tänka bort. Man måste hjälpa hjärnan att förstå att det är över. Men tillgången på specialiserad vård är tyvärr bristfällig.

Annons

Hermine Holm önskar att fler offer vågar anmäla till polisen.

– Inte minst för att förhindra att fler blir utsatta, men också för att problemet ska synliggöras. Mitt råd är att ta hjälp av en advokat som förstår vad det är man har blivit utsatt för.

Nästa del: Ville varna skolan - fick livet raserat ännu en gång

Fakta

Föreningar som erbjuder hjälp:

Rise - Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp

Rise arbetar med stöd till vuxna som varit utsatta som barn. Allt stöd sker från en utsatt till en annan, vilket innebär att alla stödpersoner själva har varit utsatta som barn. Föreningen har medlemmar över hela Sverige och lokal verksamhet på flera orter. Verksamheten består bland annat av stödtelefon, stödmejl, stödsamtal, stödgrupper, kurser, läger och sociala aktiviteter.

www.rise-sverige.se

HOPP - Riksorganisationen mot sexuella övergrepp

HOPP är en ideell partipolitiskt och religiöst obunden organisation för den som varit utsatt för sexuella övergrepp och deras närstående. Organisationen är även till för dem som i sitt arbete kommer i kontakt med sexuella övergrepp och för föräldrar som misstänker att deras barn är utsatta. Den som behöver stöd och råd kan mejla eller inga till HOPP:s jourtelefon.

Föreningen nxtME

Föreningen erbjuder stöd individuellt och i grupp för den som utsatts för incest eller sexuella övergrepp som barn. nxtME erbjuder utöver gruppverksamhet och individuella samtal också stödpersoner som kan följa med till läkarbesök, domstolar och annat som ofta upplevs som oerhört svårt för den som utsatts.

www.nxtme.com

Wonsa - world of no sexual abuse

Insamlingsstiftelsen Wonsa driver Sveriges största (och i princip enda) specialistklinik för alla som utsatts för sexuella övergrepp. Kliniken finns i Stockholm och erbjuder både en specialiserad läkarmottagning och en mottagning för psykologisk traumabehandling inriktad mot konsekvenser efter sexuella övergrepp.

www.wonsa.se

NCK - Nationellt Centrum för Kvinnofrid

Nationellt Centrum för Kvinnofrid driver Kvinnofridsmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen dit man kan ringa dygnet runt om man blivit utsatt för våld och hot.

www.kvinnofridslinjen.se

Föreningen tillsammans

Föreningen Tillsammans erbjuder stöd till kvinnor som har utsatts som vuxen eller ung vuxen. Hos Föreningen Tillsammans finns ibland möjlighet att delta i gemenskapsgrupper och de har också en chat och stödmejl. Alla som arbetar med Tillsammans stöd- och föreläsningsverksamhet har egna erfarenheter av sexuellt våld.

www.foreningentillsammans.se

Johanna SpogardhSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons