Nyheter

Efter storbranden – då går länets tågtrafik som vanligt igen

Blekinge Artikeln publicerades
Efterdyningarna efter förra veckans kraftiga brand vid centralstationen i Hässleholm påverkar tågtrafiken fram till onsdag morgon då Blekingebanan väntas gå som vanligt igen, enligt Trafikverket.
Foto: Johan Nilsson/TT
Efterdyningarna efter förra veckans kraftiga brand vid centralstationen i Hässleholm påverkar tågtrafiken fram till onsdag morgon då Blekingebanan väntas gå som vanligt igen, enligt Trafikverket.

Första budet var fredag 23 augusti – men nu öppnar södra stambanan mellan Malmö och Stockholm redan under onsdagsmorgon.

Tågsträckan Kristianstad-Hässleholm öppnar även den på onsdag efter förra veckans storbrand vid centralstationen i Hässleholm.

Det är fortsatt stopp i tågtrafiken vid Hässleholm centralstation efter onsdagens omfattande brand i en industribyggnad intill spårområdet.

Branden orsakade stora skador på kontaktledningar, signalsystem och spår på järnvägen vilket påverkade tusentals resenärer redan i förra veckan.

Under måndagsmorgonen gick Trafikverket ut med en ny prognos för när tågtrafiken väntas gå igång som vanligt igen. Under helgen räknade man med att få fart på södra stambanan mellan Malmö och Stockholm först på fredag den här veckan - nu ser det ut att bli på onsdag morgon för sträckan Alvesta-Höör.

Under onsdagsmorgonen väntas också sträckan Hässleholm-Kristianstad gå igång igen istället för de bussar som nu går mellan orterna.

För Blekingeresenärerna går just nu Öresundstågen som vanligt mellan Karlskrona och Kristianstad. Därefter är det ersättningsbussar mellan Kristianstad och Höör – för ett ytterligare byte till tåg mot Malmö och Köpenhamn.

Pågatågen mellan Karlshamn och Kristianstad är inställda, uppger Blekingetrafiken på sin hemsida.

Man får räkna med längre restid när bussar fram till onsdag morgon ersätter den ordinarie tågtrafiken.

Det här gäller enligt Trafikverket för tågstoppet förbi Hässleholm C:

• Onsdag morgon den 21 augusti öppnar Södra Stambanan på sträckan Alvesta - Höör.

• Onsdag morgon den 21 augusti öppnar även sträckan mellan Hässleholm - Kristianstad.

• Lördag morgon den 24 augusti öppnar Skånebanan på sträckan Hässleholm - Tyringe.

• Lördag morgon den 24 augusti öppnar även Markarydsbanan på sträckan Hässleholm - Markaryd.

• Från lördag den 24 augusti beräknas därmed samtliga avstängda sträckor vara öppna för trafik igen.

Trafikverket varnar för att det kan trots öppnande av sträckorna kan vara förseningar och kortare trafikstopp randen i Hässleholm.

– Det är en jätteinsats. Man arbetar i treskift för att få allting på plats så snabbt som möjligt. Det är närmare 30 personer i varje arbetsskift, säger Sara Lindström, presskommunikatör vid Trafikverket, till TT.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.