Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

”Enklare sätt att styrka medborgarskap på Marindagen”

Inför årets Marindagen skärpte Försvarsmakten kraven för att kunna besöka evenemanget nästa helg.
Pass och svenskt medborgarskap var det som gällde – nu har man backat en aning på hur du ska bevisa att du är svensk.
Karlskrona • Publicerad 17 augusti 2018
Så här såg det ut under Marindagen 2016 då över 10 000 besökte evenemanget vid Marinbasen i Karlskrona.
Så här såg det ut under Marindagen 2016 då över 10 000 besökte evenemanget vid Marinbasen i Karlskrona.Foto: Andreas Blomlöf

Under fredagsförmiddagen gick Marinbasen och Försvarsmakten ut med nya direktiv inför årets Marindagen.

Om vi backar bandet till i onsdags bestämde man att bara svenska medborgare får besöka det populära arrangemanget som årligen besöks av över 10 000 personer.

Annons

Giltigt pass eller nationellt id-kort var det som gällde – ”detta med anledning av ett försämrat omvärldsläge och en förhöjd risk för underrättelseinhämtning från främmande makt”, menar Försvarsmakten.

I dag ändrade man sig och vill förenkla för folk att bevisa sin svenska nationalitet.

– Då beslutet av olika anledningar tvingades tas så pass nära i anknytning till marindagen har vi beslutet att underlätta för besökarna, utan att för den delen ändra på kravet avseende svenskt medborgarskap, säger Anders Engqvist, säkerhetschef Marinbasen, i ett pressmeddelande.

Anledningen till att man ruckat på passkravet är att det fortfarande är lång väntetid på vissa orter för att få ett giltigt pass. Därför räcker det nu med ett giltigt id-kort, tillsammans med ett personbevis.

"Eftersom dagen är viktig för oss har vi beslutat om att komplettera kravet på pass eller nationellt id med ett enklare och snabbare sätt att kunna styrka sitt svenska medborgarskap”, skriver Försvarsmakten i sitt pressmeddelande.

Ett aktuellt personbevis är något man skaffar hos Skatteverket, eller via dess hemsida med elektroniska tjänster. Att ansöka på det sättet tar bara några minuter.

Thomas TörnqvistSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons