Nyheter

Etiopisk premiärminister får Nobels fredspris

Nyheter Artikeln publicerades
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.
Foto: Francisco Seco
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris 2019.

Han får priset för "sitt arbete med att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea".

Abiy Ahmed är född 1976 och är premiärminister sedan 2018. Med sina 43 år är han Afrikas yngste ledare.

”Nobelpriset 2019 avser alla som haft del i arbetet med fred och försoning i Etiopien och i Afrikas östra och nordvästra regioner. Årets fredspristagare har i nära samarbete med Eritreas president Isias Afwerki snabbt tagit fram principerna för ett fredsfördrag för att få ett slut på det långa dödläget mellan Etiopien och Eritrea”, säger juryn i sin motivering.

Den norska Nobelkommittén är övertygad om att det är nu som Abiy Ahmeds ansträngningar förtjänar erkännande och uppmuntran.

– Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed är en värdig prisvinnare, säger Karin Wall Härdfeldt, generalsekreterare för Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

– Det är jätteviktigt med initiativ för fred, dialog och försoning, särskilt i ett område som haft decennier av konflikter. Fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea är ett jättestort framsteg och jag hoppas att det får mer momentum i och med det här, säger hon till TT.

Fakta

Tio tidigare fredspristagare

Här är mottagarna av Nobels fredspris 2009-2018:

2018: Läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa och yazidiska Nadia Murad från Irak.

2017: Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican.

2016: Colombias president Juan Manuel Santos.

2015: Tunisiens nationella dialogkvartett.

2014: Barnrättsaktivisterna Malala Yousafzai från Pakistan och Kailash Satyarthi från Indien.

2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

2012: Europeiska unionen, EU.

2011: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, liberianska fredsaktivisten Leymah Gbowee samt jemenitiska journalisten och aktivisten Tawakkul Karman.

2010: Kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

2009: USA:s president Barack Obama.

Visa mer...

fakta

Fakta: De bestämmer om fredspriset

Nobels fredspris delas ut av den norska Nobelkommittén, som i sin tur utses av ledamöterna i stortinget, det norska parlamentet. För närvarande består kommittén av följande kvintett:

Berit Reiss-Andersen (ordförande) – advokat, tidigare statssekreterare på justitiedepartementet för socialdemokratiska Arbeiderpartiet.

Henrik Syse (vice ordförande) – professor på fredsforskningsinstitutet Prio, son till förre statsministern Jan P Syse från konservativa Høyre.

Thorbjørn Jagland – tidigare statsminister för Arbeiderpartiet, generalsekreterare i Europarådet fram till i september.

Anne Enger – tidigare kulturminister och partiledare för Senterpartiet.

Asle Toje – utrikespolitisk forskare och kommentator, nominerad av Fremskrittspartiet.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.