Nyheter

Färre går till tandläkaren - men våra tänder blir allt bättre

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Allt färre svenskar går till tandläkaren. Samtidigt blir svenskarnas tänder allt bättre.

I fjol gick 42,9 procent av svenskarna över 21 år till tandläkaren för en basundersökning. Det är en minskning med över 4 procent på fem år.

Blekingeborna är bättre än genomsnittssvensken på att gå till tandläkaren. I fjol gick 47,2 procent av blekingeborna till tandläkaren. Men även i Blekinge märks en minskning av antalet personer som går till tandläkaren regelbundet.

– Möjliga förklaringar kan vara att man mer sällan går till tandläkaren om man inte har råd, har bättre tandhälsa eller inte blir kallad till tandläkaren på grund av långa väntetider, säger Pernilla Lundberg, sakkunnig på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har inte undersökt hur tandhälsan kan förbättras samtidigt som allt färre går till tandläkaren men Pernilla Lundberg oroas av utvecklingen.

– Det är väldigt bekymmersamt. Det gäller både de geografiska och socioekonomiska skillnader som finns, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Norrbottningarna är sämst i hela landet på att gå till tandläkaren. Där går bara 29,4 procent till tandläkaren regelbundet. I Blekinge är det olofströmsborna som är sämst på att gå till tandläkaren medan sölvesborgsborna är bäst i länet.

Fakta

Så många kommuninvånare har gjort en basundersökning någon gång under de senaste fem åren

Olofström: 43,7 %

Karlskrona: 45,3 %

Ronneby: 47,5 %

Karlshamn: 50,2 %

Sölvesborg: 51,8 %

Visa mer...