Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fullt ös från start med pigg 40-åring

40 år. 1000 spelningar. Det fanns all anledning för Wilmer X att fira när de inför en dansande publik gjorde comeback på festivalens största scen.
Norje • Publicerad 9 juni 2018
Detta är en recension i Sydöstran. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Janne Lindén, Nisse Hellberg och Jalle Lorensson skapade riktig feststämning när de firade sin tusende spelning tillsammans med publiken på Sweden Rock.
Janne Lindén, Nisse Hellberg och Jalle Lorensson skapade riktig feststämning när de firade sin tusende spelning tillsammans med publiken på Sweden Rock.Foto: Mattias Mattisson

Wilmer X

Tid: Lördag, 13.30.

Scen: Festival Stage.

Vad: Skånsk rock.

Svensk rock låter alltid bäst på skånska. Så är det bara. Och Wilmer X har under 40 års tid hållit den skånska rockens fana högt, och nu är de tillbaka efter några års vila.

På förhand kan det kännas som en utmaning för bandet att inta den enorma scenen som delas med storheter som Iron Maiden, Ozzy Osbourne och Judas Priest.

Annons

Men redan från första ackorden på inledande ”Hon är ihop med en insekt” tas Wilmer X emot med öppna armar och den stora folkmassan börjar dansa omedelbart. Det är omöjligt att värja sig mot kvintettens tajta rock och inget annat band den gångna helgen lyckats få till lika bra ljud på den stora scenen som Wilmer X.

Förstärkare och trumset hade flyttats så långt fram på den stora scenen som möjligt för att skapa en intim känsla.
Förstärkare och trumset hade flyttats så långt fram på den stora scenen som möjligt för att skapa en intim känsla.Foto: Mattias Mattisson

”Om en hund mådde så här” är en stompig rockfest och ”Möt mig i din djungel” tar publiken på en resa genom träsken utanför New Orleans.

Bäst blir det när Wilmer X letar sig tillbaka till 80-talets allra svängigaste stunder, och efter en maffig inledning börjar det kännas lite väl plikttroget när radiohits som ”För dum för pop” och ”Vem får nu se alla tårar” betas av. Jag hade önskat att man vågade gräva lite djupare i låtskatten och plocka fram lite skitigare överraskningar som kunde fått festen att lyfta ytterligare ett par snäpp.

Är det något man bevisar, så är det att det inte krävs laser och eld för att tillfredsställa en festivalpublik. Ibland räcker det med riktigt bra rockmusik, och det levererar Wilmer X.

bild 1/13

Närmast väntar en sommarturné för Wilmer X, och bland annat blir det ett besök på Hasslöfestivalen där Blekingeborna får en ny chans att dansa loss.

Marcus JohanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons