Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Getingjakten når rekordnivåer

Har du sett många getingar? Inte så konstigt, i år är det nämligen en så kallat getingsommar. Nu börjar getingsaneringarna nå ett nytt rekord.
Blekinge • Publicerad 12 juli 2018
En skadedjurstekniker på Anticimex åker runt och hjälper folk att få bort getingar.
En skadedjurstekniker på Anticimex åker runt och hjälper folk att få bort getingar.Foto: MAJA SUSLIN / TT

Det är saneringsfirman Anticimex som gått ut med statistik om företagets insatser mot getingar under året.

Med jämna mellanrum får Sverige getingsomrar då de randiga insekterna är fler än vanligt. Anticimex menar att det ser ut som att 2018 blir ett sådant år och att saneringarna närmar sig rekordåret 2016.

Annons

– Vi hade en all-time-high getingsommar för två år sedan då vi slog rekord i antalet utförda getingsaneringar. När vi nu jämför getingsommaren 2016 med 2018 följer kurvorna samma mönster, men årets nivåer når inte helt upp till rekordåret ännu, säger Thomas Persson Vinnersten som är biolog på Anticimex.

En bidragande orsak till att getingarna trivs är det varma vädret. Saneringarna har främst genomförts här i södra Sverige.

Getingarna hjälper bland annat till att hålla undan skadeinsekter.
Getingarna hjälper bland annat till att hålla undan skadeinsekter.Foto: Johan Nilsson / TT

Thomas Persson Vinnersten säger att getingarna förvisso gör nytta men att de även kan bli ett stort problem för människor.

Getingarna hjälper till att pollinera växter och äter dessutom upp skadeinsekter. Därför är rekommendationen att man låter de små djuren vara i fred om de inte är i vägen eller utgör en fara i trädgården.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons