Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Glädjande siffror: Färre arbetslösa under 2018

Arbetslösheten i Blekinge minskade under hela 2018 jämfört med året före.
Blekinge • Publicerad 20 januari 2019
Många företag och kommuner har svårt att hitta kompetens.
Många företag och kommuner har svårt att hitta kompetens.Foto: Mattias Mattisson

I december 2018 var 9,4 procent av de arbetsföra invånarna i Blekinge arbetslösa. Samma månad året före var andelen 10,3 procent.

Enligt Arbetsförmedlingen var nedgången under årets sista månader den starkaste sedan slutet av 2016. En bidragande faktor till det tros vara att annonseringen av vikariats- och ferieplatser tog fart i december, med fler platser än året före.

Annons

– Som vanligt är det framför allt vård- och omsorgssektorn tidigt ute, men arbetsgivarna söker även serveringspersonal, kockar, journalister, trädgårdsanläggare och receptionister så det finns en stor bredd, säger Victor Tanaka, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen.

Som Sydöstran har berättat tidigare är det många kommuner och företag som brottas med en stor brist i tillgänglig kompetens. Kommuner har svårt att konkurrera med lönen och försöker istället vara tidigt ute och locka med en stabil arbetsplats och andra förmåner.

– Enligt senaste prognosen dämpas konjunkturen och därmed blir årets sommarjobb extra viktiga som ingång för att etablera sig på arbetsmarknaden, framför allt för ungdomar och nyanlända, säger Victor Tanaka.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons