Nyheter

Gratis kollektivtrafik för Blekinges ungdomar

Blekinge Artikeln publicerades
Nu kan alla skolungdomar i hela Blekinge åka gratis i sommar.
Foto: Mattias Mattisson
Nu kan alla skolungdomar i hela Blekinge åka gratis i sommar.

Grattis, och gratis, alla skolungdomar i Blekinge!

Nu åker ni avgiftsfri kollektivtrafik i sommar – och det kan komma att gälla ännu längre ut i angränsande län också, kanske redan i sommar.

– Vi hoppas hitta samarbete med andra regioner som Skåne, Kronoberg och Kalmar också, säger Johan Eriksson, förste vice ordförande i trafiknämnden.

Beslutet togs av Region Blekinges trafiknämnd i torsdagskväll.

– Alla barn har rätt till ett bra sommarlov, oavsett om föräldrarna har mycket eller lite pengar. Därför satsar vi nu på avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar på sommarlovet, säger Johan Eriksson (V) som är förste vice ordförande i trafiknämnden.

Alla skolungdomar i Blekinge omfattas av beslutet som gäller tre år framåt med start i sommar.

– Det här är jättepositivt och något vi är glada för. Det här en rättvisereform, och det här omfattar även de ungdomar som har färdtjänst.

Satsningen blir verklighet tack vare att Region Blekinge nu får ett statsanslag på 5,6 miljoner kronor per år.

– Det ska täcka de elever det handlar om, så i slutändan handlar det om ett nollsummespel.

– När kompisarna tar bussen för att bada ska inte den som har föräldrar med lite sämre ekonomi behöva stanna hemma. Det barnet ska också kunna följa med, säger Eriksson vidare.

Kortet kommer att gälla mellan 15 juni och 15 augusti och är ett så kallat sommarkort som Blekingetrafiken säljer.

– Det är ett personligt kort och det är enkelt hanterat.

Nu hoppas Johan Eriksson att man ska kunna gå ett steg längre, kanske redan i sommar, och kunna erbjuda Blekinges ungdomar att kunna åka gratis även till Skåne, Kalmar och Kronobergs län.

– Vi jobbar på att hitta ett samarbete med andra regioner också, men då måste de först ta beslut om detta precis som vi har gjort.

– Vi hoppas det kan bli tekniskt och praktiskt genomförbart, vi har ju lite olika biljettsystem, och då är det bara en knapptryckning bort. Vi skulle i så fall kunna hitta ett avtal emellan oss redan i sommar, säger Johan Eriksson.