Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Greta Thunberg fick Amnestys finaste pris

På måndagskvällen, lokal tid, mottog Greta Thunberg och miljörörelsen Fridays for future Amnesty Internationals "Ambassador of conscience award" vid en ceremoni i Washington DC, USA.
– Det här priset är till alla orädda ungdomar som slåss för sin framtid, en framtid som de borde kunna ta för given. Men, som det ser ut nu, inte kan, säger Thunberg.
Miljö (TT) • Publicerad 17 september 2019
Greta Thunberg tillsammans med Amnesty Internationals generalsekreterare Kumi Naidoo vid prisceremonin i Washington DC.
Greta Thunberg tillsammans med Amnesty Internationals generalsekreterare Kumi Naidoo vid prisceremonin i Washington DC.Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP/TT

Under sitt tal i Washington påpekade Thunberg hur stora mängder människor kan tvingas på flykt då många platser riskerar att bli obeboeliga på grund av klimatförändringarna.

– Det faktum att detta kommer att skapa enorma konflikter och stort lidande är långt ifrån en hemlighet. Och ändå är kopplingen mellan klimatet och ekologiska kriser, massmigration, hungersnöd, kränkningar av mänskliga rättigheter och krig fortfarande inte uppenbar för många.

Här saknas innehåll

Annons

Utmärkelsen beskrivs som organisationens finaste och uppmärksammar personer eller initiativ som har visat "enastående ledarskap och mod i kampen för mänskliga rättigheter".

– Vi kan mycket väl vara mitt i den största kränkningen av mänskliga rättigheter mellan generationer. Miljoner människor lider redan av de katastrofala konsekvenser som har förvärrats av klimatförändringarna, sade Amnesty Internationals generalsekreterare Kumi Naidoo under prisceremonin.

Priset har tidigare tilldelats bland andra Colin Kaepernick, Malala Yousafzai, Ai Weiwei och Nelson Mandela.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons