Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Anders Nilsson: Händelser som sprider sig över världen

Saker som inträffar i vår närhet kan ta ett varv runt jordklotet innan de når oss.
Anders NilssonSkicka e-post
Blekinge • Publicerad 20 januari 2018
Anders Nilsson
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anders Nilsson Sydöstran
Anders Nilsson SydöstranFoto: Mattias Mattisson

Vi journalister lever på kolhydrater, proteiner, fetter och nyheter. Som folk i andra professioner blir vi mer eller mindre yrkesskadade. Många av oss kan inte föra ett vettigt samtal med en annan människa utan att tänka på vilken rubrik som lämpar sig bäst till det vi får höra.

Därför är det förödande för välbefinnandet att råka missa en nyhet som man kanske borde haft koll på. Helt klart är det svårare och svårare att hålla koll på och snappa upp det som rinner förbi i det allt snabbare nyhetsflödet. Det märktes i veckan när vi studerade en så kallad omvärldsbevakare för att se i vilka sammanhang Blekinge var omnämnt i nyhetsmedier runt om i världen. Vi blev varse att en händelse i Karlskrona uppmärksammades i bland annat Daily Mail och även i kinesisk press – men inte i någon av länets medier. Ni kan läsa om grejen i dagens tidning. Bilden på killen som klättrar upp i en lyktstolpe på Alamedan tog ett varv runt jordklotet innan den nådde läsarna i Blekinge.

Annons

Nu är inte händelsen i sig särskilt viktig eller angelägen – snarare knasig – men fenomenet är ändå ett uttryck för hur liten världen har blivit. Ett annat exempel är en insändare i Sydöstran i veckan, där en lokal debattör går till angrepp mot västerländska medier som han anser demoniserar Ryssland. Ämnet kanske inte känns särskilt hett i vare sig Mjällby, Åryd eller Fridlevstad. Men inlägget har fått stor spridning på ryska nätsajter och blivit en av våra mest lästa insändare.

I dag sprids nyheter över världen på ett helt annat sätt än tidigare. Att till synes små nyheter kan bli jättestora noterade min bror för några veckor sedan. Han tyckte att det var konstigt att en incident på en buss i Indien kunde bli en världsnyhet. Saken var den att en resenär på bussen, som gick mellan Himachal Pradesh och Delhi, hade tagit av sig skorna och ställt dem i mittgången. Han hade sådan fotsvett att hans medpassagerare krävde att han skulle slänga ut strumporna genom fönstret. När han vägrade blev det så mycket bråk att busschauffören tvingades stanna vid en polisstation och kasta av honom. Han greps anklagad för att ha orsakat allmän olägenhet.

– Det rasar krig i världen och så ska man behöva läsa om en resenär med fotsvett nästan tusen mil härifrån! Helt galet! dundrade min bror på ett uppfordrande sätt.

Jag både håller med och inte håller med. Visst ska vi tag tag i de stora och angelägna frågorna. Samtidigt handlar journalistik mycket om identifikation. Var och en kan sätta sig in i känslan av att sitta på en buss i flera timmar i närheten av ett par stinkande fötter. Likaså vid åsynen av någon som gör armhävningar i en lyktstolpe.

Då spelar det inte så stor roll var händelsen ägde rum.

Annons
Annons
Annons
Annons