Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är det dyrast vatten och avlopp i Blekinge

Karlshamnsborna har billigast avgift för vatten och avlopp i Blekinge.
Trots det är Karlshamn den Blekingekommun där avgiften har ökat mest sedan i fjol.
Blekinge • Publicerad 20 september 2018
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Kostnaderna för vatten och avlopp skiljer sig stort mellan Sveriges kommuner. Även inom Blekinge är det stora skillnader, det visar Nils Holgersson-gruppens kartläggning Sveriges Va-priser.

Generellt sett är kostnaderna för vatten och avlopp högre i kommuner med färre invånare än i mer tätbefolkade kommuner. Men i Blekinge skiljer det stort mellan de två största kommunerna, Karlshamn och Karlskrona.

Annons

I Karlskrona kostar va-avgiften nästan 6000 kronor för en 67 kvadratmeter stor typlägenhet medan det kostar under 3000 kronor i Karlshamn.

– Det är väldigt stora prisskillnader mellan kommunerna. Självklart förstår jag att det kostar kommunerna mycket pengar med vatten och avlopp, men någon rim och reson får det väl ändå vara. 6 000 kronor om året är väldigt mycket pengar för många hyresgäster, säger Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Trots att Karlshamn har lägst va-avgift i Blekinge är det faktiskt i Karlshamn som avgiften har ökat mest sedan i fjol. Närmare bestämt med fem procent.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons