Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.

Blekinge

Vid klockan ett under natten kom ett larm om att en bil brann på Ågårdsgatan i Ronneby. Vittnen ringde snabbt till räddningstjänsten som snabbt kom till platsen och kunde släcka branden innan den tog riktig fart.

En bil körde av vägen vid Listerby-rondellen under natten. Vad som fick föraren att tappa kontrollen var oklart och bilen missade ett fikabord och några släpvagnar som stod vid en bensinmack i närheten. Föraren ådrog sig skador i ansiktet i samband med olyckan och fick föras till sjukhus.

Skåne

En man i 20-årsåldern har skadats i en skottlossning vid Jägersro i Malmö. Mannen ska ha fått en ytlig skottskada och behövde inte ambulanstransport.

Han och en till person i ungefär samma ålder satt i en bil när de blev beskjutna. Den andre mannen ska inte ha skadats.

– Personbilen är tagen i beslag för teknisk underökning, och en tröja på honom som blev skjuten är tagen i beslag, säger Calle Persson vid polisen i region Syd, till TT.

Hylsor har hittats på platsen.

Polisen fick larmet klockan 19.12 efter att smällar hörts i området. Ett vittne uppger att personer ska ha sprungit från platsen.

Ingen är gripen för skottlossningen. (TT)

En mängd bilar sattes i brand på bara några timmar i Malmö under torsdagskvällen och natten till fredagen.

Helikoptrar har använts i polisarbetet, bland annat med anledning av bränderna.

Det började strax efter klockan 20 på torsdagskvällen då fem bilar sattes i brand på mindre än en timme i Nydala, Rosengård, Östra Sorgenfri och Augustenborg.

Senare brann även bilar i bland annat Långängen, Hermodsdal, Lindängen och Kroksbäck, och en moped i Rosengård.

– Den här takten kommer inte att hålla i sig hur länge som helst, säger Calle Persson, informatör vid polisen i region Syd, till TT.

Enligt polisen har det inte varit stökigt runt brandplatsen när polisen kommit fram.

– I flera bränder är det fler än en bil som har skadats också, om det står en bil intill så kan den ta skada, säger Persson.

Inga var tidigt under natten misstänkta för att ha anlagt bränderna och inga personer uppges ha kommit till skada.

Över 70 bilbränder ska ha skett i Malmö sedan den 1 juli i år.

– Det är många bilar som har brunnit på kort tid nu. Vi vet inte varför det sker just nu. Det är ingen större social oro som vi har, sade Ewa-Gun Westford, presstalesperson hos polisen i Malmö, till TT under onsdagen. (TT)

Sverige

Dagens hyresreglering bidrar till segregation och minskar rörligheten på bostadsmarknaden. Därför behövs en friare hyressättning, skriver Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan på Dagens Nyheters Debattsida.

Klubben anser att bruksvärdessystemet för hyresrätter är ett onödigt dödläge i den politiska sakfrågan.

"Hyresregleringens goda intentioner vad gäller att motverka segregation motsvaras inte av goda utfall", står det i artikeln.

Därför föreslås en "omreglering" av hyresmarknaden mot en friare hyressättning. Höjda bostadsbidrag anges som ett exempel på en åtgärd för att bekämpa segregationen som kan bli en följd av höjda hyror.

"Bruksvärdessystemet genererar en mekanism genom vilken insiders, ofta välbärgade, medelålders och inrikes födda, förses med subventionerat boende i innerstäderna medan outsiders antingen förpassas till mindre attraktiva områden eller får fortsätta leta efter bostad", står det i debattartikeln. (TT)

Världen

Den ryska flottan kommer att genomföra krigsberedskapsövningar i Svarta havet.

Beskedet kommer efter att spänningen ökat ytterligare mellan Ryssland och Ukraina, sedan Ryssland anklagat Ukraina för att skicka sabotörer till Krimhalvön, som Ryssland annekterar.

Kreml uppger att president Vladimir Putin mött sitt nationella säkerhetsråd för att gå igenom "scenarier för anti-terroråtgärder" längs med landgränsen, över Krims luftrum och i vattnet. (TT)

Island kommer att hålla val till alltinget den 29 oktober, uppger regeringen.

Valet sker som en konsekvens av Panamahärvan som avslöjade att flera högt uppsatta isländska politiker undvikit skatt och som tvingade dåvarande statsministern Sigurdur David Gunnlaugssons att avgå i april.

Nuvarande statsministern Sigurdur Ingi Johannsson uppgav att han bett de sex partierna i alltinget att komma överens om ett datum, vilket blir sex månader i förtid.

Colombias president Juan Manuel Santos och hans venezuelanske motsvarighet Nicolás Maduro möttes på torsdagen för att diskutera frågan i Puerto Ordaz, Venezuela.

– Vi kommer att öppna gränsen gradvis, sade Santos efter mötet.

Det rör sig i ett första steg om fem gränsövergångar som öppnas för gående i 15 timmar per dag.

– Vi är intresserade av en nystart när det gäller de ekonomiska relationerna och handelsrelationerna, sade Maduro efter mötet.

Vid en tillfällig gränsöppning i juli strömmade 16 000 venezuelaner över gränsen för att handla mat och mediciner, då landet i ekonomisk kris drabbats av varubrist.

Bråket mellan länderna eskalerade förra året. Maduro beordrade att gränsen skulle stängas sedan venezuelansk militär beskjutits av colombianska paramilitärer i samband med en operation mot smuggling förra året.

Efter det utvisade Venezuela över 1 000 colombianer som befunnit sig illegalt i landet. Ytterligare flera tusen personer flydde landet av rädsla för att deporteras och få sina tillhörigheter beslagtagna.

Båda länderna kallade hem sina ambassadörer i samband med konflikten.