Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.

Blekinge

Vid 20.30-tiden brann en personbil i Ronneby. Inga personer skadades. Polisen misstänker att branden var anlagd och upprättade under natten en anmälan om skadegörelse genom brand.

I övrigt har natten varit mycket lugn. Polisen har inga händelser att rapportera.

Skåne

En man i 50-årsåldern grep på måndagskvällen vid järnvägsstationen i Hässleholm

Mannen ska ha befunnit sig på ett tåg när han gick till angrepp mot en kvinna.

– De har någon form av relation med varandra, säger Christer Nilsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Kvinnan fick föras till sjukhus med skador i ansiktet. Händelsen rubriceras som grov misshandel.

Mannen ska ha slagit kvinnan med någon typ av föremål, men polisen vill inte gå in närmare på vad för typ av föremål det rörde sig om.

Vid 04.30 åkte räddningstjänsten ut på ett larm om en glödbrand i en villa i Sösdala. Villaägaren var vaken och lyckades själv begränsa branden med en pulversläckare.

Branden misstänks ha startat i en kamin och sedan spridit sig vidare til bjälklaget på vinden. Skadorna blev av begränsad omfattning, uppger räddningstjänsten.

I övrigt rapporterar polisen om en lugn natt i länet.

Sverige

Ett starkt blåaktigt ljussken lyste upp himlen över bland annat Stockholm och Uppsala på måndagskvällen, och många hörde av sig till polisen.

Ljusfenomenet visade sig vara en bolid, rapporterar flera medier.

– Det är en bolid som fångats upp av våra meteorkameror, säger astronomen och forskaren Eric Stempels vid Uppsala universitet, till UNT.

En bolid är en slags ljusstark meteor som brinner upp i atmosfären. Den uppfattas som ett blåliknande ljussken på himlen, som kan vara följt av en ljudlig smäll.

– Sådana här meteorer faller några gånger om året, ibland när detta görs under dagen märker man det knappt. Men detta måste ha varit en större sten än vanligt, som dessutom brunnit upp längre ner i atmosfären, säger Eric Stempels till tidningen. (TT)

En brinnande lastbil stoppade under natten trafiken på E6:an mellan Landskrona och Helsingborg, rapporterar lokala medier.

Diesel läckte ur lastbilens tank, vilket kräver extra arbete av räddningsmanskapet.

Det är oklart vad som har orsakat branden. Ingen ska ha kommit till skada.

Trafiken i norrgående riktning stängdes av i samband med släckningsarbetet. (TT)

Världen

Den fristående presidentkandidaten Emmanuel Macron var den som övertygade mest i den franska tv-debatten, enligt en opinionsundersökning från Elabe.

29 procent av dem som såg debatten anser att Macron var den mest övertygande, före vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon med 20 procent.

Den republikanske François Fillon och högerextrema Marine Le Pen hamnade på en delad tredjeplats med 19 procent, efter den nästan tre och en halv timme långa debatten. (TT)

USA:s president Donald Trumps dotter Ivanka får ett eget kontor i Vita husets västra flygel, och får en ännu mer framträdande roll som sin fars rådgivare. Ivanka Trump ska även få tillgång till sekretessbelagda uppgifter och en särskild regeringstelefon.

Uppgifterna om Trumps 35-åriga dotter bekräftas av en tjänsteman i Vita huset.

Hon förväntas inte få någon officiell titel eller lön. Ivanka kommer att arbeta med sin make, Jared Kushner, som är chefsrådgivare till presidenten och ofta vid sin svärfars sida.

När det blev klart att Kushner skulle bli chefsrådgivare sade Ivanka att hon inte skulle arbeta i Vita huset utan fokusera på att etablera familjen i Washington. (TT)