Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Här har det varit en lugn natt, rapporterar polisen.

Annons

Sverige

En man som ringde polisen med anledning av en bil som kört i diket och dess troligen berusade förare misshandlades av föraren – mitt under samtalet.

– Kollegan hörde i telefon hur någon sa ”ringer du polisen”? Sedan blev det tumult. Polisen hörde skrik och sedan avslutades samtalet. Då blev det fart på oss, säger Lars-Göran Nilseryd vid polisen, till Aftonbladet.

Händelsen utspelades sig i ett samhälle utanför Jönköping. Mannen som angrep larmaren är i 20-årsåldern och greps av polis. Han misstänks för försök till dråp, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman, drograttfylleri och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Mannen som misshandlades är i 65-årsåldern. Han fördes till sjukhus med ambulans med oklara skador. (TT)

En kirurg anmäls av sitt sjukhus efter att ha äventyrat patientsäkerheten vid flera tillfällen där operationssjuksköterskor har tvingats rädda situationen, skriver Dagens Medicin.

Anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har gjorts av sjukhusets chefläkare, som uppger att operationssjuksköterskor varit oroliga för att assistera vid kirurgens operationer som har varierat i kvalitet. Läkaren har inte heller velat ta emot råd från underordnad personal.

Läkaren tog tjänstledigt efter en allvarlig incident som hade kunnat sluta med att en patient avled, och har senare sagt upp sig. (TT)

Världen

Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare H R McMaster avgår. Han ersätts av John Bolton, som tidigare varit FN-ambassadör.

Annons

Bolton, 69, har beskrivits som en "hök" som förespråkat användandet av militära insatser mot Iran och Nordkorea, och en hård linje mot Ryssland.

– Jag har min syn på saker. Jag är säker på att jag kommer att få en chans att framföra dem till presidenten, säger Bolton till Fox News.

Bolton blir Trumps tredje nationella säkerhetsrådgivare inom 14 månader. (TT)

EU fördömer nervgasattacken på brittisk mark och pekar ut Ryssland som "högst sannolikt" ansvarig. EU:s ambassadör kallas hem från Moskva och flera medlemsstater överväger att utvisa ryska diplomater.

Diplomatkällor uppger för Financial Times att det åtminstone handlar om Frankrike, Polen och de tre baltiska staterna.

– Det är full enighet om stödet till UK (Storbritannien) och att vi ska göra något. Nu blev det beslutat att vi tar hem EU:s ambassadör i Moskva en månad för konsultation, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Han uppger också att EU:s utrikesministrar ska diskutera om det finns andra åtgärder som kan vidtas. På frågan om även Sverige kan komma att ta hem diplomater från Moskva, svarar Löfven:

– Vi har inte alls diskuterat detta. Nu får länderna titta på vad man kan göra. Det kan bli lite olika åtgärder, men det är ingen tvekan om att det är total enighet om stödet till UK och att något måste göras för att markera mot Ryssland.

Ryssland har förnekat allt ansvar för nervgasattacken den 4 mars. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons