Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto:Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT

Flera bilar brann i Ronneby i natt.

En död i misstänkt terrordåd i London.

Blekinge

Mitt i natten mot måndagen tog flera bilar eld i området Hjorthöjden i Ronneby.

Larmet om händelsen kom vid 03-tiden. Räddningstjänst och polis skickades till platsen.

Uppgifterna om hur många bilar som brunnit och skadats skiftar.

– Fyra bilar är utbrända totalt. Och så är det nog skador på ett par andra, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl vid polisen i region syd.

Enligt räddningstjänsten är det tre bilar som brunnit. Polisen i Karlskrona uppger att två bilar brunnit ordentligt medan ytterligare två fått skador.

– Man kan väl, utan att vara allt för misstänksam, misstänka att de är anlagda, säger Hans Nilsson om bilbränderna.

Ingen person har skadats. Polisen rubricerar händelsen som skadegörelse genom brand.

Det ska ha hörts smällar, enligt uppgift till SOS Alarm och i ett filmklipp som en läsare lagt upp på Youtube smäller det medan det brinner kraftigt i bilarna.


Skåne

Sent på söndagskvällen brann en moped vid Kastanjeskolan i Tomelilla.

– Den var nästan utbränd när räddningstjänsten kom på plats, säger operatören vid SOS Alarm i Malmö.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 23.26.

Ingen person ska ha skadats i samband med branden. Polis informerades om händelsen.


Sverige

Räddningstjänst och polis fick rycka ut på flera bränder i natt i Västerås.

Vid midnatt blev två bilar på Stångjärnsgatan helt utbrända, och ytterligare två fick skador. Vid 01.30 brann det i en tidningscontainer vid Skiljeboskolan och strax efter klockan 04 brann en av hemtjänstens bilar på Välljärnsgatan.

Polisen misstänker att bränderna är anlagda, men det är oklart om det finns något samband. (TT)

En ko har räddats från botten av en tre meter djup brunn i Eskelhem på Gotland. Hon togs upp med en lyftsele och lyftkran och ska inte ha fått några allvarliga skador, skriver Hela Gotland.

Larmet kom vid 21-tiden på söndagskvällen och när räddningstjänsten kom till platsen rörde sig kvigan fram och tillbaka i brunnen. (TT)


Världen

En person är död sedan en skåpbil kört in i människor utanför en moské i Finsbury Park i norra London. Åtta personer har förts till sjukhus.

En 48-årig man har gripits, uppger Londonpolisen, som utreder det som en möjlig terrorattack.

Brittisk antiterrorpolis har kopplats in i fallet vid sidan av den vanliga polisen. Utredningen om händelsen vid Seven Sisters Road är fortfarande i ett mycket tidigt skede.

Klart är att den inträffade utanför en av Storbritanniens största moskéer. Människor var på väg ut från moskén efter kvällsbönen under fastemånaden ramadan, enligt vittnesuppgifter som återges i brittiska medier. (TT)

Sex personer – varav fyra attentatsmän – har dödats sedan okända gärningsmän attackerat en resort utanför Malis huvudstad Bamako och tagit gisslan.

Nära 40 personer ska därefter ha fritagits av säkerhetsstyrkor, enligt en regeringstalesperson.

Attacken skedde på söndagskvällen, svensk tid, och riktade sig mot turistanläggningen Le Campement Kangaba, en lyxresort i Dougourakoro som är populär bland utlänningar boende i Mali.

De misstänkta gärningsmännen ska ha varit beväpnade och stormat anläggningen skrikandes "Allahu akbar" (Gud är större). Fyra av dem dödades senare av säkerhetsstyrkor, uppger landets säkerhetsminister utan att uppge om någon också befann sig på fri fot.

Boende rapporterade om skottlossning och rökutveckling och delar av anläggningen stod i brand. Säkerhetsstyrkor från Mali uppbackade av FN:s fredsbevarande insats befann sig utanför. (TT)

President Emmanuel Macron får en stor majoritet i det franska parlamentet, om än inte lika gigantisk som väntat.

Macron och hans La république en marche (LREM) får mellan 350 och 361 av de 577 platserna i parlamentet, tillsammans med liberala allianspartnern Mo Dem, baserade på delar av de färdigräknade resultaten av andra rundan.

– Segern är tydlig och den ger oss ett ansvar. Regeringen kommer att ge sig in i de närmaste månaderna med stor ödmjukhet och total beslutsamhet, sade premiärminister Édouard Philippe i fransk tv.

Valdeltagandet blev rekordlågt, strax under 44 procent. (TT)

I Brasilien har en av världens största Prideparader hållits i São Paulo. Miljontals människor krävde hbtq-rättigheter, och höjde bland annat farhågor att religiöst konservativa försöker komma med inskränkningar.

"Vad vi än tror, ingen religion är lag. Allt för en sekulär stat" var årets slogan. (TT)