Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades

Man gripen för misstänkt mordbrand i Karlskrona.

Blekinge

Räddningstjänst från Karlskrona och Ronneby ryckte ut till branden i en villa vid Hästö på natten till söndagen. En man har gripits misstänkt för mordbrand.

SOS Alarm fick uppgifter om att det synts svart rök vid byggnaden på Alebrunnsvägen strax före klockan 01.

– Det brann i huset när vi kom fram. Rökdykare gick in och släckte ner. Nu har vi ventilerat, men det är ganska brandskadat inuti, säger Martin Hansson, jourhavande brandmästare vid räddningstjänsten i Karlskrona.

Ingen person skadades. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand och kunde några timmar efter larmet gripa en person utanför Karlskrona. Den misstänkte är en man i 30-årsåldern.

Skåne

Två män i 20-årsåldern sitter anhållna efter en misshandel i Trelleborg på lördagskvällen.

En man i 30-årsåldern har blivit knivskuren och är förd till sjukhus, uppger polisen. Händelsen utreds som försök till mord alternativt försök till dråp.

– Skadorna bedöms som allvarliga av sjukvården, säger Johan Arnesson, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Sverige

En person har skjutits i benet på en ort i Lysekils kommun.

– Det var en person som antingen i en lägenhet eller i en trappuppgång sköt en målsägande med en kula. Sedan sköt han mot ytterligare en person, men där snuddade bara kulan vid magen, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisregion Väst.

Strax efter midnatt gick polisens insatsstyrka in i en lägenhet. Därifrån hämtades en man till förhör, misstänkt för försök till dråp. (TT)

Ett 50-tal personer ska ha varit inblandade i ett stort bråk vid Skranta torg i Karlskoga på lördagskvällen.

Två män uppges vara skadade och ska ha tagit sig till Karlskoga lasarett med bil. Männen, som är i 30- respektive 50-årsåldern, ska ha skadats med någon sorts stickvapen. Sjukhuset uppger på kvällen att tillståndet för den äldre mannen är allvarligt, men inte livshotande.

Fyra unga män är anhållna misstänkta för försök till mord samt grov misshandel.

En man i 35-årsåldern har gripits i Norrköping misstänkt för sexuellt ofredande mot en 13-årig flicka, enligt polisen. Ofredandet ska ha skett under Augustifestens sista kväll, vid klockan halv ett natten till söndagen.

– Han har tagit på den här unga tjejen på ett sätt som kan bedömas som sexuellt ofredande. Han har pekats ut av vittnen, säger Mikael Ehne, vakthavande befäl vid polisregion Öst. (TT)

Världen

Hundratals människor i Kalifornien och Oregon i USA uppmanas lämna sina hem sedan skogsbränder närmar sig flera småstäder – bland dem en av platserna där turister samlats för att se på den solförmörkelse som inträffar på måndag.

600 invånare i Sisters, Oregon, har uppmanats att evakuera sina hem, och ytterligare 1000 personer kan behöva göra det. Turiststaden är en av de platser där solförmörkelsen kommer att kunna ses.

I närheten rasar en brand sedan i förra veckan. Ingen har rapporterats skadad hittills. (TT)

Irak har inlett en offensiv för att överta staden Tal Afar, väster om Mosul, som kontrolleras av terrorgruppen IS.

Det uppger landets premiärminister Haider al-Abadi i ett tv-sänt tal tidigt på söndagen.

– Jag säger till Daesh (IS) att det inte finns något annat val än att lämna eller bli dödad, säger han. (TT)

Foto: Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT