Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Bil in i bergvägg i Ronneby. Lastbilsolycka norr om Svedala.

Blekinge

Vid klockan 06.15 på torsdagsmorgonen skickades ambulans, räddningstjänst och polis till E22 vid Hulta i Ronneby där en bil ska ha åkt i en bergvägg. Föraren slog själv larm, uppger polisen.

Skåne

Tidigt på torsdagsmorgonen kom larm om en singelolycka med tankbil på väg 108 vid Yddinge norr om Svedala.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 05.42. Räddningstjänst och polis har skickats till platsen. Men inte ambulans, enligt SOS Alarm som uppger att ingen person ska vara skadad fysiskt.

Tankbilen ska bärgas.

Nästan 300 av Eons kunder i Skanör och Falsterbo uppgavs vara utan ström under natten till torsdagen.

Bolaget meddelade att avbrottet inträffade klockan 03.45 och beräknades vara avhjälpt klockan 07. Men strömmen ska ha varit tillbaka betydligt tidigare än så.

Sverige

På natten till torsdagen ska en lastbil ha utsatts för ett inbrottsförsök på en rastplats vid Markaryd. Men man fick inte med sig något från den tomma lastbilen.

Föraren ska ha upptäckt vad som hände och konfronterat gärningspersonerna som uppges ha varit tre stycken.

– Medan de flyr därifrån tar han upp jakten och tar tag i dem. Men då är det en som drar kniv, så han backar undan, säger Christer Nilsson, jourförundersökningsledare vid polisen i sydvästra Götaland.

Brottsrubriceringarna är försök till stöld och olaga hot.

Räddningstjänsten larmades till åtta bränder i stadsdelarna Valsätra och Gottsunda i Uppsala under kvällen, sedan flera bilar och garage satts i brand.

– Den teori vi arbetar utifrån är att bränderna har någon form av samband, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisregion Mitt, till P4 Uppland.

Polisen genomförde en stor insats i området tillsammans med andra myndigheter i början av veckan och letade efter narkotika, vapen och efterlysta på flera adresser.

"I nuläget kan vi inte utesluta att kvällens bränder handlar om en vedergällning för operationen för ökad trygghet i bostadsområden", skriver polisen på sin hemsida.

Händelserna rubriceras som skadegörelse genom brand. (TT)

Världen

Myndigheter i flera länder har inlett utredningar efter att Uber gått ut med att taxitjänsten utsatts för dataintrång för ett år sedan.

I två av Ubers största marknader, USA och Storbritannien, har myndigheterna sagt att Ubers reaktion på intrånget ska granskas. Även i Australien och Filippinerna ska det som skett utredas.

Uber betalade hackare 100 000 dollar för att köpa tillbaka uppgifterna, men meddelade inte de 57 miljoner drabbade användarna. (TT)

Polisen i Papua Nya Guinea har gått in i det australiska flyktinglägret på ön Manus. Det är den kraftfullaste insatsen hittills för att tvinga bort hundratals män som stannat kvar.

De som är kvar i lägret säger att polisen stormade lägret på morgonen, samlade ihop männens saker och skrek att alla måste gå in i en rad bussar. En man i lägret twittrar att polisen har börjat riva hus.

En aktivistgrupp publicerar ett foto där Behrouz Boochani, en iransk flykting som varit talesperson för männen, leds iväg av polis. Det kommer även andra vittnesmål om att asylsökande tvingas bort från lägret med våld.

Australiens immigrationsminister Peter Dutton bekräftar insatsen och säger att den australiska regeringen vill att människorna i lägret flyttar därifrån. (TT)