Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge.

Män gripna efter grannbråk i Trelleborg och Ystad.

Skåne

En man ska ha blivit utsatt i ett bråk i Trelleborg på lördagskvällen. Två män greps.

– Det är något grannbråk med alkohol inblandat. De är inte hörda ännu, säger Joakim Sjöberg, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad, strax efter klockan 01.30.

De misstänkta männen är i 60-årsåldern och greps klockan 22.10.

Ingen person ska ha behövt sjukhusvård efter händelsen.

En man i 30-årsåldern greps av polis i Ystad på lördagskvällen.

– Det är ett bråk med en granne där han har tagit sönder någonting, en fönsterruta eller liknande, och sedan hotat grannen, säger Joakim Sjöberg, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Mannen misstänks för skadegörelse samt olaga hot och greps vid klockan 21.15.

– Han släpptes efter förhör, säger Sjöberg.

Sverige

Flera personer blev natten till söndagen beskjutna i stadsdelen Gränby i Uppsala.

Polisen fick in ett larm strax före klockan 01 och när de kom till platsen kunde de konstatera att många skott avlossats.

Totalt fyra personer, två i 20-årsåldern och två i 30-årsåldern, har gripits efter skottlossningen och är nu misstänka för mordförsök och grovt vapenbrott,

De skottskadade personerna vårdas på sjukhus för sina skador.

– Eftersom rubriceringen är mordförsök kan man absolut anta att de lever men skicket på dem har jag ingen information om, säger Per Bjurström, vid polisen region Mitt.

Tidigare under lördagseftermiddagen skottskadades ytterligare en man i samma område. Mannen är vid medvetande men ingen misstänkt gärningsman har gripits. Huruvida det finns en koppling mellan de två skjutningarna i Gränby är oklart.

– Det finns inga uppgifter om det i nuläget, säger Per Bjurström. (TT)

En nattöppen kvartersbutik i Flogsta, Uppsala, utsattes i natt för ett väpnat rån.

Två maskerade män kom in i butiken strax efter 01-tiden och hotade personalen.

– Ingen är skadad vad vi känner till, men de har med hjälp av ett vapenliknande föremål tilltvingat sig diverse gods från den aktuella butiken, säger Pär Olsson, RLC-befäl vid polisen i region Mitt.

Polispatruller söker nu efter gärningsmännen som försvann efter rånet. (TT)

Fem personer har förts till sjukhus efter en krock med tre bilar inblandade på E4 i Östergötland vid 22-tiden på lördagskvällen.

Olyckan skedde mellan Norrköping och Linköping i höjd med Linghem i södergående riktning.

– Vi tror att en av bilarna har fått motorproblem och helt enkelt stannat på E4 och de andra två bilarna har då kört in i bilen som stannat, säger Magnus Holmström, vakthavande befäl vid polisregion Öst.

Skadeläget är oklart men fem personer fick föras till sjukhus efter krocken som beskrivs som kaosartad.

– Det blev totalstopp i båda riktningarna för att få fram räddningsbilarna. Det finns uppgifter om att en person kan vara allvarligare skadad än de andra och även uppgifter om barn i bilarna men de ska inte tillhöra de skadade, säger Magnus Holmström.

Vid midnatt natten till söndagen var trafiken återigen igång som vanligt. (TT)

Världen

Antalet stora terrängbränder som rasar i USA har nu stigit till över 100. Och åskoväder över snustorr mark på många håll innebär att trenden lär fortsätta, enligt myndigheter.

Över 30 000 brandbekämpare – däribland förstärkningar från Australien och Nya Zeeland, där det är vinter nu – har satts in mot lågorna. Men elden har förstört sammanlagt ungefär 6 500 kvadratkilometer, en yta som motsvarar hela Stockholms län.

Värsta sortens oväder, sådana med mycket blixtar men lite regn, väntas i nordväst och andra redan hårt utsatta trakter.

– Vi väntar oss fler bränder som uppstår, säger Jeremy Grams vid vädertjänsten NWS:s oväderscentral i Oklahoma. (TT)

Författaren V S Naipaul, belönad med Nobelpriset i litteratur 2001, har gått bort i sitt hem i London, meddelar hans hustru Nadira. Han blev 85 år gammal.

Hustrun, känd som lady Naipaul, skriver att han avlidit "omgiven av sina kära, efter att ha levt ett liv fullt av underbar kreativitet och strävan". (TT)